algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Voluntariat Lingüístic denuncia el retrocés que té el català a la UIB

El grup ha presentat esmenes al Pla Estratègic de la Universitat

El grup Voluntariat Lingüístic de la UIB va denunciar ahir l'estancament que està sofrint l'ús del català a la Universitat balear. Amb el Pla Estratègic de la Universitat per al període 2002-2006, exposat al públic fins el passat divendres, «aquesta situació de paralització es convertirà en retrocés general de la llengua catalana», va afirmar Bartomeu Font, membre d'aquest grup. «El pla presenta actuacions en quatre àrees: turisme, medi ambient, qualitat de vida i noves tecnologies, però la qüestió de la normalització lingüística ni tan sols s'esmenta», va subratllar l'alumne.

Per aquest motiu, Voluntariat Lingüístic de la UIB va lliurar dilluns un seguit d'esmenes al pla estratègic al rector. Els estudiants van qualificar de «molt positiva» la trobada amb Llorenç Huguet, «que va mostrar molt bona voluntat i va prometre estudiar les al·legacions i tornar a rebre'ns més endavant». Aquest estancament, va assenyalar Font, «és evident amb un simple cop d'ull als cartells i indicacions del nou edifici interdepartamental del campus, que estan escrits en quatre idiomes, però cap és el català». A més, «la UIB és l'única institució pública de Balears que no exigeix el domini de la llengua catalana als seus treballadors, quan tots els professors amb plaça fixa haurien de ser capaços d'usar oralment i per escrit aquest idioma», va lamentar.

Una altra al·legació fa referència a la necessitat que des de la UIB es fomenti el coneixement del català entre els estudiants que vénen de l'estranger, «perquè tots desconeixen que aquí es parla una llengua diferent al castellà, quan se'ls hauria d'oferir com un incentiu més dels estudis a Mallorca».

100 per cent
Voluntariat Lingüístic de la UIB va considerar ahir que «l'objectiu de la Universitat «per als pròxims anys hauria de ser aconseguir el cent per cent de l'ocupació del català i encapçalar el procés de normalització a la Comunitat Autònoma». En aquests moments, va afirmar el grup, «com a mínim s'hauria d'oferir el 50 per cent de les assignatures de cada carrera en català, almenys de totes les que sigui possible, i a partir d'aquí anar pujant el llistó fins a arribar al 100 per cent».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.