cielo claro
  • Màx: 20.67°
  • Mín: 13.08°
21°

Entre 1994 i 2001 s'han creat a les Balears més de 124.000 llocs de feina

Sampol creu que el creixement del PIB a les Illes no arribarà a l'1'9% el 2002

El vicepresident del Govern, Pere Sampol, manifestà ahir que no creu que el Producte Interior Brut (PIB) a les Balears arribi a l'1'9% de creixement, com avançà la setmana passada el Centre de Recerca Econòmica integrat per Sa Nostra i per la UIB. Sampol indicà que els atemptats de l'11 de setembre passat han generat una etapa d'inestabilitat important i, malgrat que hi ha símptomes d'una certa recuperació, «la timidesa encara caracteritza les relacions comercials». El vicepresident i conseller d'Economia digué que s'ha de veure el comportament de la temporada turística i va augurar que aquesta desacceleració que pateix l'economia illenca es notarà en tots els sectors.

Pere Sampol va realitzar aquestes declaracions a la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb motiu del cicle de conferències organitzat per l'Escola d'Empresarials i per la Facultat d'Econòmiques. El vicepresident del Govern va parlar del Present i futur de l'economia de les Illes i digué que en el termini entre el 1994 i el 2001 s'han creat a les Balears 124.380 llocs de feina.

La tendència expansiva de l'economia illenca ha necessitat la immigració per fer front al seu creixement. Així, entre el 1981 i el 2001, s'han incorporat al mercat de feina 184.000 persones sense les quals no hauria estat possible mantenir el ritme econòmic ascendent. Segons Sampol, «la immigració és un símptoma de la solidesa del creixement, mentre que l'emigració mostra una situació de recessió». Entre el 1994 i el 2001, l'increment de la població activa resident ha estat de 33.217 persones i s'ha reduït l'atur 20.000 treballadors, però s'han necessitat 71.163 persones procedents de la immigració per donar resposta a la demanda que reclamava l'economia balear. Així i tot, si l'atur es reduís a zero, continuarien faltant més de 40.000 treballadors.

Malgrat els esforços, les Balears no han aconseguit pal·liar l'estacionalitat, que és molt més accentuada a Menorca que a les altres illes. Aquest fet es reflecteix no tan sols en el mercat de feina, sinó també en la producció de residus, la demanda energètica o el consum d'aigua, i obliga les administracions a planificar unes infraestructures sobredimensionades, i a despeses complementàries. També es tradueix en la contractació de mà d'obra poc qualificada, amb unes cotitzacions molt baixes a la Seguretat Social que generen pensions de jubilació molt desvalorades. Quant als sectors, la construcció ha demostrat una disminució de creixement, que va ser del 22% el 1998; del 12% el 1999 i del 6% el 2001. Segons Pere Sampol, aquest sector s'hauria d'estabilitzar en el 2 o el 3%.

El turisme, en canvi, ha gaudit d'un creixement de 700.000 visitants anuals entre el 1998 i el 2001. «Ara que s'ha arribat a una estabilització, repiquen totes les alarmes per dir que estam en crisi», digué Sampol, que va recordar que l'augment d'afiliats a la Seguretat Social és la dada més objectiva que desmenteix una crisi. El vicepresident del Govern advocà per un canvi de model turístic, amb l'actuació sobre les puntes que provoquen l'estacionalitat i cercant una oferta de major qualitat. «Això obligarà a una segona reconversió als hotels i a diversificar l'oferta». Amb aquest objectiu, Sampol considerà necessaris els recursos de l'ecotaxa mentre no es compleixi el Règim Especial, que preveu un fons d'insularitat de 15.000 milions per a aquestes inversions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.