algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

El Govern anticipa que el turisme alemany caurà aquest estiu un 5 per cent

Les reserves estan entre un 10 i un 15% per sota de les de l'any passat

33140
Alomar no va fer cap declaració sobre l'ajornament de l'ecotaxa.

El conseller de Turisme, Celestí Alomar, pronosticà ahir una davallada d'un 5% en l'afluència de turistes alemanys cap a les Illes Balears en la temporada d'estiu. Alomar, que realitzà aquestes declaracions a la ITB de Berlín, va fer una previsió d'entre un 5 per cent i 10 per cent menys de turistes germànics cap a la nostra comunitat autònoma, amb una tendència clara cap a la primera de les xifres.

El conseller assegurà que aquestes previsions eren menys optimistes que les dels touroperadors teutons. Els pronòstics d'aquests oscil·len entre un manteniment de les xifres assolides durant la temporada alata de 2001 i una davallada del 5%. En relació a les reserves, Celestí Alomar, que comparegué acompanyat del professor de la UIB Antoni Serra —autor de l'anàlisi de mercat— assenyalà que el mes de març estan entre un 10% i 15% per sota de l'any passat en la mateixa data.

En aquest cas, Alomar tornava a ser menys optimista que els operadors, que, segons ell, fan unes estimacions de descensos d'entre el 6% i el 12%. El conseller balear de Turisme inserí aquestes dades dins un context de normalitat respecte del mercat alemany en general i de les destinacions espanyoles en particular.

En l'anàlisi del perquè d'aquesta situació, la Conselleria apunta la desacceleració econòmica mundial; la por de volar originada arran de l'11-S; la tendència a endarrerir les reserves, i la recuperació de destinacions turístiques que havien patit situacions de crisi. Així, Alomar informà que entre 1999 i 2000, Turquia havia guanyat 1.300.000 turistes alemanys i Croàcia, 700.000.

El conseller de Turisme no volgué efectuar cap declaració sobre un possible ajornament al novembre de l'entrada en vigor de l'ecoimpost, decisió que deixà en mans del president del Govern, Francesc Antich.En canvi, el director general de Turisme, José Güemes, opinà que «aquest és el moment més inoportú per aplicar l'ecotaxa».

Tot i que Güemes reconeix la permanència en el lideratge del mercat alemany, apuntà la seva preocupació per les dades que arribaven sobre l'evolució de les reserves cap a l'arxipèlag, la davallada de les quals situà en una forquilla entre el 25% i el 28%. Per tot això, el director general de Turisme afirmà que «és de sentit comú ajornar l'ecotaxa».

Entre d'altres factors desencadenants de la davallada, Güemes apuntà la polèmica sobre l'ecotaxa. Segons ell, per justificar-la s'havia parlat d'un medi ambient destrossat i de la necessitat que no vinguessin més turistes. D'altra banda, Güemes, que ahir dinà amb els touroperadors alemanys, assegurà que, de moment, aquests no realitzarien cancel·lacions de vols cap a les Illes Balears, al contrari del que s'havia comentat els darrers dies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.