cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
13°

Munar garanteix que s'ensenyarà 'La Balanguera' als col·legis de l'illa

Educació ja fa assegurança del seu coneixement com a poema

C.C. Palma.
«Sí, rotundament sí» la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, promocionarà l'aprenentatge de l'himne de Mallorca "el poema La Balanguera de Joan Alcover i Maspons, musicat per Amadeu Vives" a les escoles de Mallorca, confirmà la cap del partit UM a Diari de Balears. Ara com ara, el text (de 1902 o 1903) s'inclou en el contingut escolar de literatura catalana, però en la seva versió original, no en el text refós que s'esdevingué l'himne de Mallorca, segons assenyalen fonts docents.

La Conselleria d'Educació, consultada per aquest diari, ha destacat aquesta fita, però també que no pot forçar l'aprenentatge de l'himne arreu de les Illes Balears, atès que les seves normes afecten tot el territori autonòmic "no just Mallorca" i la resta d'illes no han acceptat l'himne com a propi, de la mateixa manera que no reconeixen el Real Club Deportivo Mallorca S.A. com a representant esportiu de la Comunitat Autònoma, com arribà a proposar el Govern de Jaume Matas. Tot i això, veus autoritzades de la Conselleria garantiren facilitats perquè els materials "els ja existents, creats pel mateix departament i també pel Consell de Mallorca" arribin a tots els seus destinataris, és a dir, els estudiants.

I tot i que no ha transcendit el sistema que seguirà el Consell de Mallorca per a la promoció escolar de l'himne, sembla clar que la iniciativa passarà per una edició generosa de material didàctic audiovisual. Ara com ara, el Consell ja empra aquest recurs en els seus cursets per a l'educació extraescolar; tanmateix no es descarta la possibilitat de publicar la versió de La Balanguera que, segons previsions, cantarà la cantant coneguda com a Chenoa el 12 de setembre vinent, diada nacional de Mallorca.

Com ha estat publicat, el Principat ha assortit les escoles de Catalunya amb material didàctic que inclou l'himne Els segadors "però també La Balanguera, a més de cançons tradicionals" en un intent de promoure'n el coneixement sense forçar l'obligatorietat de l'aprenentatge. Segons va recollir Diari de Balears en l'edició del dia 10 proppassat, «mig milió d'escolars de Catalunya podran aprendre La Balanguera. En canvi el Govern no l'inclou en el material comú didàctic».

Costa i Llobera
Per Josep Maria Llompart, la data de redacció de «La Balanguera» és una incògnita: «La circumstància d'haver-lo llegit (l'autor) en el dinar d'homenatge a Costa i Llobera (el 1903) no autoritza a pensar que l'escrigués a posta per aquella avinentesa». És un misteri més d'aquesta peça tan «misteriosa, com una aranya d'art subtil», que no ha arribat a ser reconeguda pels ciutadans de les Illes Balears com a representació de la seva terra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.