nubes dispersas
  • Màx: 12.89°
  • Mín: 7.47°
12°

Una fuita de vapor inutilitza un dels grups electrògens del Murterar

La reparació tardarà uns dies, però el proveïment no se'n veu afectat

Una fuita de vapor a través d'un porus obert a una canonada d'una caldera de la central tèrmica del Murterar ha inutilitzat durant uns dies un dels seus quatre grups electrògens. L'avaria es produí a les 11.35 hores d'ahir i, afortunadament, el vapor no afectà ningú, ja que aquest sortí a una temperatura superior als 500 graus i a una pressió de 125 quilograms per centímetre quadrat. Els efectes sobre una persona haguessin estat fatals i immediats. De tota manera, el lloc on es produí la fuita no és de pas per cap treballador o operari, almenys habitualment.

Després de detectar-se l'avaria, Gesa-Endesa estabilitzà el sistema per evitar repercussions sobre altres grups electrògens de la central. No obstant això, fou necessari aplicar talls de subministrament a zones rurals i no essencials dels municipis de Palma, Artà, Felanitx, Pollença, sa Pobla, Santanyí, Calvià, Santa Margalida i Son Servera. Les interrupcions no foren superiors als 30 minuts i, de fet, a les 11.58 hores el servei tornava a ser del 100 per cent. El funcionament normalitzat del grup electrògen afectat (el número 1, un dels més antics) tardarà uns dies perquè cal esperar que la caldera es refredi després d'haver assolit unes temperatures altíssimes. Aquesta espera pot durar entre 12 i 24 hores. No tan sols cal esperar, sinó que ni tan sols ningú no s'hi pot apropar. Quan la caldera s'hagi refredat i la temperatura sigui l'òptima per soldar, aleshores es podrà procedir a tapar el porus obert.

Fonts de Gesa-Endesa explicaren que l'avaria pot tenir com a causa un defecte del material o de les juntes de la canonada. Les mateixes fonts indicaren que, malgrat les revisions periòdiques de les instal·lacions, aquest tipus d'avaria es pot produir, però el més normal és que el vapor es dirigeixi a l'interior de la caldera i no a l'exterior. En sortir fora, el vapor era visible ahir al matí i produïa un renou fortíssim. L'aturada del grup electrògen número 1 del Murterar no afecta, llevat de la mitja hora inicial, cap problema en el proveïment elèctric. El sistema Mallorca-Menorca perd momentàniament 125 megavats de potència de generació, però, fins i tot amb aquest retall, el marge de reserva és de 264 megavats (un 30 per cent). En definitiva, d'una potència instal·lada de 1.005 megavats, se n'han perdut 125 i en queden 880. La punta de demanda de despús-ahir fou de 616 megavats, resultant els 264 megavats de marge de reserva.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.