cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
21°

Els empleats d'Aena amenacen de convocar vaga per Setmana Santa

Agències de viatges i hotelers anuncien una allau de cancel·lacions de reserves si es fa

33128
Son Sant Joan pot viure dies de caos si hi ha vaga per Setmana Santa.

Els sindicats CCOO i USO podrien convocar mobilitzacions per la Setmana Santa si la Direcció General d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena) no assoleix un acord amb la Comissió Executiva de la Comissió Interministerial de Retribucions (Cecir). Aquesta havia plantejat a l'entitat pública la possibilitat de bloquejar el III conveni col·lectiu firmat per Aena i alguns sindicats el passat 18 de desembre. Aquest conveni no va ser firmat per UGT, sindicat que ara ha anunciat que no donarà suport a les mobilitzacions.

Aquest anunci ha provocat la lògica alarma en tot el sector turístic balear, principalment en les agències de viatges de les Illes, segons hotelers i touroperadors. El conveni col·lectiu va ser firmat el passat 18 de desembre pels sindicats CCOO, USO i FSAI. UGT considerava que el nou conveni hauria de comptar amb una clàusula oberta, en la qual hauria d'incorporar-se, posteriorment, l'acord sobre el pla de gestió per competències i el nou model de classificació professional de l'entitat pública.

Els sindicats CCOO i USO esperen que el nou director general d'Aena, José Eladio Seco, arribi a un acord aquesta setmana amb el Cecir per desbloquejar l'aprovació del conveni col·lectiu. En cas contrari, estarien disposats a convocar a la vaga els més de 8.000 treballadors dels 46 aeroports espanyols d'interès general i cinc centres de control de trànsit aeri, exclosos els controladors aeris, que compten amb un conveni propi. Els punts conflictius del conveni aprovat per sindicats, excepte UGT, podrien ser, a falta d'una comunicació formal del Cecir, el nou pla de pensions i la pujada salarial del 2'5 per cent (addicional al 2 per cent de l'IPC previst) en concepte del nou pla de gestió per competències, que preveu una nova classificació de la plantilla adaptada a les noves necessitats operatives d'Aena.

El portaveu d'USO, Luis Mutón, va denunciar que els salaris dels empleats d'Aena no s'han actualitzat des del mes de gener del 2001 i va negar rotundament la possibilitat de tornar a iniciar-ne una noves negociacions col·lectives. De la mateixa opinió és la portaveu de CCOO, Josefa López, qui va destacar que les negociacions es varen tancar el passat mes juliol i que no estan disposats a repetir el procés.

López va indicar que el seu sindicat no entén per què el preacord assolit el mes de juliol va comptar amb el suport de l'Administració i el conveni, que va desenvolupar els punts d'aquest preacord, està resultant ara problemàtic. «Potser els inconvenients sorgeixin per la intenció del ministre d'Economia, Rodrigo Rato, de reduir la inflació i aconseguir el dèficit zero, però nosaltres no podem solucionar el dèficit del país», va concloure. En cas que aquest conflicte es dugui a terme, les primeres reaccions de representants d'Aviba, patronals hoteleres i touroperadors espanyols i estrangers foren ahir d'absolut pessimisme, màxim en un any marcat per la pèssima temporada hivernal i unes previsions turístiques per a l'estiu gens falagueres.

El sector turístic exigeix a l'Administració central que prengui cartes en l'assumpte i resolgui com més aviat millor aquest conflicte, «la simple amenaça de vaga ja provocarà una caiguda en la contractació de reserves i no descartam que si a mesura que passen els dies segueix la incertesa es provoqui una cancel·lació massiva de reserves tant respecte del turisme emissor com del procedent dels mercats estrangers», apuntaven ahir des d'Aviba i la patronal d'agències de viatges emissores AVA. Els hotelers, per la seva part, només indiquen que en cas de vaga, «l'inici de la temporada ja no pot ser pitjor».

Negativa
Com era previsible UGT s'ha desmarcat de la resta dels sindicats i igual com no va donar suport al conveni firmat el desembre, ara ha descartat que convoquin cap tipus de mobilitzacions en el cas que no sigui aprovat aquest conveni. El sindicat assegura que el seu dret i obligació com a sindicat no signant serà participar en la nova mesa negociadora que podria obrir-se si finalment la Cecir no desbloqueja el conveni col·lectiu. El portaveu del sindicat UGT a Aena, José Alonso Fabra, va assegurar desconèixer si les raons de la Cecir són les mateixes que les esgrimides per UGT per no firmar l'acord.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.