nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

La Federació Hotelera afirma ara que proposà una ecotaxa en els aeroports

Assegura que el Govern ha rebutjat aquesta i altres tretze propostes de l'entitat

Les patronals hoteleres de les Illes Balears sostenen ara que proposaren a l'Executiu el cobrament d'una ecotaxa als aeroports com a alternativa als projectes de l'Executiu. Així es recull literalment en una nota de premsa distribuïda per la Federació i que xoca directament amb les informacions recollides fins al moment.

Per exemple, el cinc d'agost de 1999, el vicepresident de la Federació Hotelera, Ignasi Esteve, s'hi oposà perquè volia evitar «posar més finestretes a l'aeoroport». El president de la CAEB Josep Oliver digué el 15 d'agost de 1999 que «pagar-la al port i a l'aeroport provocaria unes coes inimaginibles i no ens podem comparar amb destinacions com el Carib». O Miquel Vicens, president del Foment del Turisme, que afirmà que «una finestreta a l'aeroport seria crear un embut com si fóssim una república bananera». Curiosament, la llista de propostes que les patronals asseguren haver realitzat al Govern balear no recull la primera que sí feren i que fou molt comentada: la creació d'una loteria turística. El llistat de propostes es recull en el gràfic adjunt i mereixeria un permenoritzat repàs de l'hemeroteca per poder-les comprovar.

D'altra banda, el Govern balear, a través del conseller de Presidència, Antoni Garcias, valorà positivament l'esperit de distensió que anunciaren ahir els portaveus dels empresaris de l'hoteleria. Garcias avançà que la setmana que ve tindria lloc la reunió que s'anuncià dijous per analitzar conjuntament les dades que es tenen sobre l'evolució del mercat turístic. Garcias insistí que Antich no havia formulat cap oferta als presidents de les Federacions Hoteleres, tot i que afirmà que les possibilitats de modulació de l'impost estan recollides dins la mateixa llei que crea l'impost turístic.

Aquesta és la concreció del compromís assumit pels presidents de les tres federacions hoteleres després de reunir-se amb el president Francesc Antich i els consellers de Turisme i de Presidència. Durant la trobada es posà de manifest la divergència existent quant a la situació real del sector, que oscil·la entre la tranquil·litat de l'Executiu i els anuncis de perspectives catastròfiques per part de l'empresariat. Com que es considera que un mínim acord sobre les dades era el punt de partida per al diàleg, es decidí a constituir l'esmentada comissió mixta per trobar punts de contacte.

El president de la Federació Hotelera de Mallorca lloà el clima de distensió que s'havia volgut crear i es comprometé a treballar en la comissió. No obstant això, vint-i-quatre hores després la Federació Hotelera feia públic un comunicat on lamentava que l'Executiu no hagués volgut escoltar les seves catorze propostes alternatives a la creació de l'impost turístic. La nota de premsa sosté que «les esmentades propostes alternatives i compromisos han estat presentats pel sector a representants del Govern i al mateix president Antich i han estat reiteradament rebutjades com a alternatives vàlides a l'impost sobre allotjaments hotelers».

Des de l'Executiu no es volgué valorar el comunicat dels hotelers i s'insistí que la consigna era mantenir el diàleg que s'havia de mantenir. És més, s'assegurà que al llarg del dia d'ahir els contactes amb les patronals hoteleres de cara a constituir una comissió mixta per fer una diagnosi de la situació real i explorar les possibilitats d'arribar a un acord en el ventall d'opcions que dóna la llei de l'ecotaxa, aprovada pel Parlament. Des del Govern es recordà que l'únic que importava era el compromís adquirit públicament dijous per Pere Cañellas, Francesc Mercadal, i Joan Bufí, presidents de les patronals de les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.