algo de nubes
  • Màx: 12.03°
  • Mín: 7.77°
12°

El Govern i els hotelers no negociaren l'ecotaxa, però obriren portes al diàleg

Creen una comissió mixta per avaluar la situació del mercat

40234
Govern i hotelers es mantenen ferms en els principis. | JOAN TORRES.

El Govern i les patronals hoteleres constataren ahir les seves diferències sobre l'ecotaxa, tot i que acordaren rebaixar el clima de crispació i crear que una comissió mixta que analitzi l'evolució de les reserves i de l'ocupació. Un cop que aquesta comissió hagi finalitzat la seva feina "en un termini molt breu, segons les parts" es convocarà una segona cimera en què Govern i Federació anunciaran quina és la seva posició. De moment, però, les previsions continuen: el Govern aplicarà l'ecotaxa dia primer de maig, i els hotelers presentaran recursos contra el reglament i les liquidacions.

Aquestes foren les conclusions que presentaren Antich i els presidents de les patronals hoteleres de Mallorca, Menorca i les Pitiüses, després d'una reunió de dues hores que comptà també amb la presència de Celestí Alomar, conseller de Turisme, i d'Antoni Garcías, conseller de Presidència. Antich afirmà que l'únic que s'hi havia constatat era «un ànim per part de tothom de dialogar i de baixar el clima de crispació que s'hagi pugut crear». «Sortim de la reunió amb les mateixes posicions», afegí Antich, que anuncià la creació de la comissió abans esmentada perquè «aquest és el primer pas i el més important perquè es pugui arribar a qualsevol altra conclusió».

Pere Cañellas considerà que la trobada havia estat «una primera passa per anar explorant totes les discrepàncies», perquè «els hotelers estam disposats a parlar-ne». El president de la Federació Hotelera de Mallorca digué que els «acords s'havien deixat per a una segona reunió». Segons Cañellas, és «urgent» trobar-hi solucions, però reconeix que «no es pot resoldre en qüestió de dues hores». Fonts que participaren ahir en la reunió asseguraren a Diari de Balears que Francesc Antich no formulà cap proposta ni d'ajornament ni de modulació de l'ecoimpost en anunciar-li els empresaris que només els satisfaria la derogació de l'ecoimpost turístic. L'Executiu els reiterà que l'impost, una llei aprovada pel Parlament, era innegociable i que, a més de tenir suport popular, era considerat una mesura molt necessària pel Govern.

La trobada hauria pogut acabar en aquell moment. No obstant això, es perllongà perquè la percepció de la situació turística a les Balears i als mercats emissors és molt diferent per les parts, ja que oscil·la entre la tranquil·litat governamental i el catastrofisme dels hotelers. A partir d'aquell moment, la discussió se centrà en les dades que manegen en relació a les reserves i a les previsions d'ocupació. Fou aleshores, quan, com a primera passa, s'acordà constituir la comissió mixta per avaluar les estadístiques de què disposa cada costat i intentar fer un dibuix conjunt de la situació.

Sembla que la cimera deixà de banda la problemàtica, molt diferent, plantejada pels touroperadors que, més que de principis, és d'índole pràctica. Els operadors no tindrien cap problema a incloure l'impost en els seus paquets a partir de novembre. Per a la temporada argumenten que no han tingut temps d'incloure'l dins la programació i haurien de fer front a les reclamacions dels clients que ja han adquirit les vacances.

Acords
La possibilitat d'arribar a qualsevol mena d'acord exigeix que les parts deixin de banda els principis. En aquest camp, la discrepància és inevitable. El Govern ha d'aplicar l'impost i és fins a un cert punt lògic que aquest no agradi als hotelers. Hi ha un ventall de possibilitats respecte de l'aplicació que podrien ser susceptibles de negociació. Demanar res més és demanar impossibles, sigui qui sigui qui ho demani. Ara bé, és possible que les parts, o una de les parts, sigui de l'opinió que no ha de menester el consens. Si és així, endavant amb l'ecotaxa dia primer de maig i que cadascú assumeixi les responsabilitats que li pertoquin. El temps ho acaba deixant tot en el seu lloc.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.