algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Les dones cobren a Balears un 30 per cent menys de mitjana que els homes

Amb tot, les illenques tenen una taxa d'ocupació set punts per sobre de l'estatal

Les dones cobren un 30 per cent menys que els homes a les Balears. Tot i això, les dades d'ocupació i d'activitat de les dones es troben «per sobre» de la mitjana estatal, amb una diferència de 4 i 7 punts percentuals més, respectivament. Segons informà ahir la directora general d'Ocupació de la Conselleria de Treball i Formació, Empar Rocabruna, en roda de premsa, la taxa d'atur de les dones és el doble de la dels homes, el que dugué Rocabruna a afirmar que la desocupació a les Balears està «feminitzada».

La taxa d'activitat femenina de les Balears és, segons l'informe del 2001 presentat per Rocabruna, «la segona més alta de tot l'Estat», amb poc més d'un 44 per cent, i se situa, així, «quatre punts per sobre» del global de l'Estat. Quant a la taxa d'ocupació global, Balears té «la més alta de l'Estat», amb un 52'1% de mitjana durant el 2001, el que suposa que les Balears es troben 7 punts per sobre del global de les comunitats espanyoles amb una diferència de 2 punts respecte de Madrid, que és la segona en aquest concepte. Pel que fa a la taxa d'ocupació femenina a les Balears, aquesta s'enfilà, segons la directora d'Ocupació, «al 39'9%», el que suposa que les Illes es troben, en ocupació exclusivament femenina, «set punts per sobre de la mitjana estatal», d'un 32'5 per cent.

Empar Rocabruna es referí també a les caraterístiques del mercat de treball balear, que destaca tant per «l'estacionalitat i excessiva especialització en el sector serveis», com per «l'eventualitat i precarietat en la contractació» i el seu «alt grau de flexibilitat». A més, Rocabruna afirmà que al sector serveis s'ha produït una «feminització» de les ocupacions» i que les Balears es caracteritzen per «una elevada participació de la dona» en el mercat de treball.

Quant a la taxa d'atur de les Balears, segons la directora d'Ocupació, «és la segona més baixa de tot l'Estat» ja que el 2001 la taxa d'atur per Balears fou d'un 6'7%, quan la del Estat es troba en un 13%, és a dir, més de sis punts per sota de la mitjana estatal. Amb tot, per sexes, són les dones les que presenten major taxa d'atur a les Illes respecte dels homes. Hi ha un 9'5 per cent de dones aturades i només un 4'7% d'homes, encara que a l'Estat aquestes dades són més accentuades que a la nostra comunitat, ja que suposen el doble de dones aturades, amb un 18'8%.

D'altra banda, la mitjana anual d'atur s'ha incrementat un 6'7% a les Balears. Amb aquestes dades es produeix un trencament en la tendència baixista de l'atur dels darrers anys a les Illes. Si ens fixam en les proporcions per gènere, el 60'6% dels aturats durant el 2001 foren dones, amb una diferència respecte dels homes de poc més de 21 punts. En darrer terme, el sector de les Balears que més dones aturades acapara és el sector serveis, amb un 79'6%, una quantitat molt elevada si tenim en compte que aquest sector és el motor de l'economia balear.

Un altre factor que influeix de forma decisiva en les condicions de feina de la dona a les Balears és l'eventualitat del treball, que provoca una inestabilitat i precarietat laboral, ja que segons Rocabruna, afecta molt més i «de forma més negativa» les dones que els homes. Segons l'informe de Treball, l'índex de rotació té una mitjana del 22%: a una dona li costa trobar una feina una mitjana de 31 dies, mentre que un home sol col·locar-se en només quinze dies. Així mateix, els contractes anuals revelen, segons la directora d'Ocupació, que la dona té més dificultats per accedir a un contracte que l'home, ja que la proporció és de 25 contractes per als homes per dotze només de les dones.

Igualtat
La directora general d'Ocupació, Empar Rocabruna, manifestà ahir la voluntat que el Pacte per l'Ocupació, que va ser signat pel Lobby de Dones, les empresàries i els agents socials i que tenia com a objectiu intentar aconseguir una veritable igualtat d'oportunitats entre homes i dones, funcioni a les Balears, la qual cosa, a la vista de les xifres presentades ahir és una utopia, almanco, en un termini curt de temps.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.