algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Majorica suspèn pagaments en no aconseguir un aval bancari

L'obertura de l'expedient suposa l'anul·lació dels preacords assolits fins ara

40262
10.000 persones es manifestaren per Majorica a Manacor el desembre passat.

El rumors que envoltaven aquests darrers dies la crisi financera de Majorica finalment han acabat confirmant-se: l'empresa perlera ha presentat suspensió de pagaments com a conseqüència de la «situació de precarietat de mitjans financers i tresorers que pateix la companyia des del passat mes de novembre, la qual cosa impedeix fer front amb regularitat a les obligacions de pagament», segons va confirmar el consell d'administració i la junta general d'accionistes de Majorica. La suspensió de pagaments és la mesura que ha adoptat l'empresa en no rebre l'aval del banc Santander Central Hispano (SCH) per un préstec tou de 700 milions de pessetes que el Govern de les Illes Balears havia d'atorgar a Majorica.

El director de Recursos Humans de Majorica, Antonio Barrionuevo, va reunir ahir migdia els treballadors de fàbrica, joies i tenda de la indústria perlera amb la finalitat de comunicar-los la suspensió de pagaments. El consell d'administració i la junta d'accionistes varen sol·licitar ahir a les 13.45 hores dels Jutjats de Primera Instància de Manacor, els beneficis de l'expedient de suspensió de pagaments. Segons els empresaris, en aquesta situació «perilla la continuïtat de la societat i l'interès dels seus creditors i treballadors». Per aquest motiu, segons Majorica «s'ha adoptat la decisió preventiva de recórrer a la suspensió de pagament fins que es materialitzin els acords assolits».

Els treballadors de Majorica varen rebre ahir la notícia com «una gerra d'aigua freda» perquè l'anunciada suspensió suposa «tirar per terra tots els acords assolits fins ara. De fet, les prejubilacions resten ara sense efecte i no cobraran les nòmines fins que el jutge no resolgui la suspensió», va explicar Tomeu Ferrer, un dels treballadors de Majorica que porta molts anys dins la indústria centenària. Tanmateix, ahir l'ambient de decepció i de nerviosisme era generalitzat entre els assalariats, els quals «mai no ens esperàvem que l'empresa acabàs en suspensió de pagaments». Els treballadors varen anunciar que avui es posaran en contacte amb els seus assessors i advocats per veure quin camí legal hauran de seguir a partir d'ara. No obstant això, varen confirmar que continuaran treballant a l'espera dels esdeveniments.

Per la seva banda, el director general de Treball, Fernando Galán, va explicar que la suspensió de pagaments «no és una notícia dolenta, sinó més aviat una mesura preventiva per evitar el tancament de la indústria i tenir liquidesa». De fet, va afegir que «el Govern vol aconseguir un aval de 4.200.000 euros amb algun banc per guanyar liquidesa». Des del sindicat d'UGT i el comitè de joies, l'única part que es va negar a signar el preacord, varen manifestar que la suspensió de pagaments «ha confirmat l'engany de Majorica cap a tots els treballadors», apuntà Guillem Vadell (UGT).

Canvi d'estratègia
L'empresa, en vista del canvi d'actitud de l'SCH, que va remetre al seu departament de recuperació d'actius l'expedient de Majorica, va haver de variar la seva estratègia i presentar la suspensió de pagaments per evitar la fallida necessària que podia instar aquest principal creditor. Fonts de Majorica explicaven ahir a aquest diari que «simplement hem utilitzat les armes legals que tenim per protegir la viabilitat de l'empresa i evitar la fallida».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.