algo de nubes
  • Màx: 19.41°
  • Mín: 9.02°
19°

Les famílies que acullin jubilats rebran fins a 420 euros mensuals

Per cobrar no es permetran llaços de consanguinitat amb el gran, però sí afectius

33218
Ara hi ha menys motius perquè els majors de 65 anys visquin en soledat.

A partir d'ara hi ha menys motius perquè majors de 65 anys visquin tot sols. La Conselleria de Benestar Social ha llançat un programa perquè les famílies que acullin persones majors de 65 anys que visquin totes soles puguin rebre fins a 420 euros (unes 70.000 pessetes) mensuals. Al contrari del que es podria pensar, l'acollida, en principi, no ha de suposar una gran càrrega per a la família acollidora, ja que el programa limita els «adoptats» a «persones majors de 65 anys vàlides, és a dir, autònoma, com una persona més de la família que l'aculli».

La família acollidora podrà ser monoparental (formada per una sola persona) o per un matrimoni, parella de fet, o, fins i tot, per diverses persones que mantenguin llaços de consanguinitat o afectivitat. Ara bé, els acollidors hauran de tenir entre 25 i 60 anys, no han de patir limitacions físiques o psíquiques i hauran de tenir aptituds i predisposició pel tracte amb les persones grans. Això sí, el principal requisit serà que cap dels membres de la família que rep la persona gran pot tenir llaços de consanguinitat amb la persona acollida. Les persones que vulguin acollir aquestes persones s'hauran de dirigir al Punt d'Atenció al Ciutadà de l'Institut Balear d'Afers Socials (IBAS) o als serveis socials d'atenció primària del barri o municipi.

El programa va ser presentat ahir per la consellera de Benestar Social, Fernanda Caro, i la directora de l'IBAS, Josefina Santiago. Segons va explicar Fernanda Caro, «el programa té un pressupost per aquest any de 25.000 euros (4.250.000 pessetes)». En principi, i segons va calcular Josefina Santiago, s'espera que durant el temps que queda d'any «s'acullin al programa entre deu i quinze famílies». Prèviament, emperò, «ens reunirem dia quatre d'abril amb els municipis de Mallorca per donar ja el sus». Pel que fa a la resta d'illes, «s'incorporaran al programa més endavant», segons Josefina Santiago.

La consellera Caro va explicar que «aquesta fórmula permetrà que persones soles es puguin acollir al programa i trobar una família». Igualment, la titular de Benestar Social va destacar que «permetrà que la família d'acollida tengui un finançament» Per Caro, «és una satisfacció la línia novedosa i interessantísima que ofereix aquest programa». La consellera troba que aquest programa «aporta un model diferent que converteix una persona que està sola en un membre més d'una família». A més, Caro creu que «la societat balear té uns nuclis familiars molts extensos que podria ajudar que el programa tengui èxit» i que «sé cert que tindrà uns resultats bons, no tant quantitativament com qualitativament». Per la seva part, Josefina Santiago creu que «aquest programa s'haurà de treballar molt des del paper del treballador social».

Origen dels 420 euros
Segons Santiago, els 420 euros els posarà el Govern sempre que l'acollit no arribi a ingressar mensualment el salari mínim interprofessional. Santiago va calcular que en el cas dels jubilats que rebin pensions no contributives serà el Govern qui pagui íntegrament els 420 euros. Per contra, si el jubilat rep més del salari interprofessional (que és d'un poc més de 420 euros), el mateix acollit haurà d'aportar part de la paga mensual a la família acollida. Òbviament, la part que aporti a la paga mai no el podrà deixar amb una quantitat menor que el salari interprofessional. Si guanya 600 euros, no hi aportarà més de 180.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.