cielo claro
  • Màx: 22.28°
  • Mín: 13.08°
22°

La regeneració natural de les platges afavoreix la seva evolució

El doctor Nasr-Eddine Taibi elabora un estudi a cala Agulla

La regeneració de les platges és possible a partir dels seus propis recursos naturals. Això és el que pretén demostrar Nasr-Eddine Taibi, doctor en geologia marina, mitjançant un estudi que elabora a la platja de cala Agulla, a Capdepera, una de les més afectades pel temporal que es registrà el mes de novembre passat.

Taibi és partidari de la regeneració, però «mai a partir de l'extracció de sediments del fons marí». Les raons que exposa són que «per una banda, l'extracció d'arena del fons de la mar afecta la fauna que viu dins del sediment. De l'altra, l'arena del fons marí no és adequada per a la regeneració a causa de la seva granometria, és a dir, que els seus grams són més grossos que els de la platja. El sediment del fons no és prou estable per quedar a la platja; el temporal ho ha demostrat clarament: la major part de l'arena arrossegada era de la zona que es va regenerar, la darrera vegada, a partir d'arena del fons marí».

La zona més afectada es troba al sud de la platja, on ja ha sorgit un conjunt rocós. En aquesta àrea es localitzen declivis de fins a 80 centímetres de profunditat que suposen un perill per als usuaris de la platja. En la seva opinió, «una de les fonts de material per anivellar aquests declivis es troba en l'acumulació de sediment provocada pels vents que han desplaçat l'arena fins a les barreres artificials "de canya». S'ha d'actuar com ho faria la naturalesa. «És imprescindible deixar la posidònia on és, perquè afavoreix el procediment natural de sedimentació, és a dir, que garanteix l'estabilitat i la protecció de la platja», assenyala Taibi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.