algo de nubes
  • Màx: 17.08°
  • Mín: 7.61°
16°

Balears ja ha arribat al nombre d'habitants prevists per al 2005

La pressió migratòria ha desbordat les estimacions de l'Institut estatal d'estadística

33166
La immigració ha duit les Balears a rompre totes les previsions.

Les Balears han superat les estimacions de població que havia previst l'Institut estatal d'Estadística (INE) per a l'any 2005 i que encara manté com a estimacions oficials. Si l'1 de gener del 2001, les Illes Balears teníem 878.627 habitants de dret, en les projeccions i càlculs de població que havia fet l'INE per a l'Arxipèlag es preveia que l'any passat hi hagués 810.105 habitants. És a dir, les Balears superaren l'any passat amb 68.512 habitants el nombre de residents que havia calculat per al 2001 la màxima autoritat estadística de l'Estat espanyol. L'errada ha suposat que el resultat final d'habitants per a les Balears superi un 8'46 per cent la xifra de residents prevista per l'INE. Aquest percentatge depassa de llarg el que habitualment s'accepta en les ciències estadístiques com a marge d'error.

Igualment, les previsions no tan sols han errat en l'any 2001, sinó que, conseqüentment, és previsible que no es compleixin enguany, a no ser que més de 50.000 persones deixin de viure a les Illes abans de cap d'any. De la mateixa manera, podem dir que les xifra de població de les Balears l'1 de gener del 2001 ja ha superat el càlcul realitzat per l'Institut estatal d'Estadística per al 2005. Per a d'aquí a tres anys i tres mesos, la màxima autoritat estadística de l'Estat havia previst 877.546 habitants, és a dir, encara 1.081 persones menys de les que vivien a les Balears l'any passat.

La fort pressió immigratòria dels darrers anys, tant peninsular com estrangera, sembla que ha estat la principal causa d'aquesta important errada de previsió per part de l'INE. El 1991, any en què l'INE va realitzar les estimacions de població per als següents quinze anys, la màxima autoritat estadística preveia que el nombre d'habitants de les Balears creixeria a un ritme d'entre 3.000 i 20.000 nous ciutadans per any. La realitat ha estat ben diferent. L'increment anual de població del 1991 ençà ha estat de com a mínim 15.000 habitants, i alguns anys de fins a 30.000 habitants.

El cert és que el ritme previst de creixement de població ha estat sobrepassat de llarg per la realitat. A més, si la darrera xifra oficial de població de l'1 de gener del 2001, quedava en els 878.627 habitants, si el ritme de creixement anual dels darrers anys s'ha mantingut, en l'actualitat les Balears deuen estar superant la xifra màgica dels 900.000 habitants, un llistó que deixa el nombre de residents a les Illes a les portes del milió de ciutadans.

Estadística
Vist el resultat, millor no fer prediccions. Basta que hi hagi una sequera de quatre anys al Marroc perquè augmenti l'emigració del país veí i els càlculs que desenes de geògrafs havien fet no es compleixin, perquè no consideraven la predicció meteorològica i econòmica d'un dels principals països emissors de nous residents. La previsió perfecta hauria d'incloure els esdeveniments polítics i econòmics del futur i això no és possible.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.