algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 8.69°
17°

Pluges més curtes i més intenses, indici del canvi climàtic a Mallorca

Constatat un augment de les temperatures en els darrers 50 anys

La concentració en el temps i la major intensitat de les pluges, assolint un major volum d'aigua precipitada que en èpoques anteriors, és un dels indicis del canvi climàtic a Mallorca. Així ho explicà ahir Sergio Alonso, catedràtic de Meteorologia de la UIB, durant la presentació del projecte europeu Medis, que, amb un pressupost de 3'6 milions d'euros, preveu l'estudi del comportament d'aqüífers d'illes mediterrànies: Xipre, Creta, Sicília, Còrsega, Mallorca i, més endavant, Malta.

Alonso explicà que «canvis climàtics n'hi ha hagut sempre, però per causes naturals. Des de 1950, la intervenció de l'home ha provocat un augment de les temperatures en superfície. D'altra banda, a Mallorca, les pluges es concentren a la primavera i a la tardor, i són més intenses». Segons Alonso, «el període de precipitacions a Mallorca és més curt i més intens, la qual cosa dificulta la seva filtració en els aqüífers i, per tant, la seva recàrrega».

Sobre el projecte Medis, l'aqüífer Inca-sa Pobla serà objecte d'estudi per analitzar-ne el comportament en relació amb la meteorologia i els usos socioeconòmics i ambientals (agricultura de sa Pobla, turisme de la badia d'Alcúdia i condicions naturals de l'Albufera). A partir d'aquest estudi, serà possible optimitzar la gestió sostenible de l'aqüífer.

El projecte Medis, que es perllongarà fins a final del 2005, fou presentat ahir per la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló; el director general de Recursos Hídrics, Antoni Rodríguez; i el cap d'Estudis de la mateixa direcció general, Alfredo Barón, a més d'Alonso. Amb el projecte Medis, es podrà elaborar un model compartit per les illes mediterrànies que permeti preveure els recursos dels aqüífers.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.