algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.54°
18°

Fitur confirma les previsions negatives per a la temporada d'estiu

El sector turístic es mostra inquiet per l'evolució dels mercats britànic i alemany

40532
El conseller Alomar davant el nou logotip de les Balears. | ALFAQUI.

Ahir va ser inaugurada al recinte firal Joan Carles I, de Madrid, la XXII Fira Internacional del Turisme (Fitur) pel president del Govern espanyol, José María Aznar. Grups turístics, hotelers i el conseller de Turisme, Celestí Alomar, aprofitaren la fita per reunir-se i analitzar la situació turística a les Balears per a aquesta temporada, que és qualificada de complicada. L'evolució de les vendes de reserves cap a les Balears és molt negativa, en opinió dels representants del sector. Això és el que manifestaren al conseller en l'estand d'Ibatur, en el decurs d'una reunió improvisada i sol·licitada pel grup turístic Thomas Cook.

Hotelers i patronals turístiques, entre les quals Aviba i Zontur, afirmen que aquest estiu «es presenta molt negatiu, ja que tots els indicadors confirmen que les destinacions competidores de les Balears a la Mediterrània, com ara Turquia, Tunísia i Egipte, tenen ja xifres positives per les campanyes comercials agressives que estan fent», indicaven ahir el president d'Aviba, Eduardo Zamorano, i el president del Foment del Turisme de Mallorca, Miquel Vicens.

La patronal hotelera mallorquina mostrava també la seva preocupació per l'evolució dels esdeveniments. «Les darreres dades dels touroperadors situen el descens de vendes a final de gener per sobre del 30 per cent al Regne Unit i a Alemanya, encara que hi ha touroperadors que arriben al 50 per cent. Si hi sumam que el Govern està entossudit a cobrar l'ecotaxa abans de l'estiu, la situació es pot agreujar durant les pròximes setmanes, que són clau en la venda de reserves cap a les destinacions turístiques. No es pot continuar en aquesta línia d'enfrontament entre hotelers i Govern, ja que això genera una mala imatge externa, i per això és convenient parlar i aconseguir que el cobrament de l'ecotaxa s'ajorni fins el novembre.

«Tota la polèmica nova que s'està suscitant repercuteix negativament en els interessos de les Balears», indicaven des de la Federació Hotelera de Mallorca. Aquesta dinàmica dels mercats emissors, segons el parer dels hotelers, agents de viatges i touroperadors, «provocarà que les Balears captin un turisme aquest estiu d'ofertes, que en molts de casos arribaran al 25 i al 30 per cent, amb la consegüent incidència en la despesa turística global. L'estiu 2002 es presenta malament, però pareix que el Govern està convençut que no és així». El sector turístic balear, atesos aquests fets, exigeix al Govern un esforç promocional en aquests mesos per pal·liar aquesta davallada de vendes, «davallada que anirà a més, ja que és gairebé impossible competir amb destinacions turístiques més barates i amb una relació qualitat/preu superior, malgrat que tenguin una oferta d'allotjament de qualitat inferior», afegien des de la patronal.

En la presentació de les estadístiques turístiques del 2001, el conseller Celestí Alomar va afirmar que les reserves a Alemanya i al Regne Unit «es tendeixen a normalitzar. En aquests moments a Alemanya estam millor que la mitjana espanyola, i al Regne Unit estam igual que la mitjana espanyola». Quant a l'impacte de l'ecotaxa, Alomar va apuntar que el Govern «està obert al diàleg, sempre hi ha estat, i per això hotelers i touroperadors tenen les portes obertes per negociar-ne l'aplicació». Els grups turístics TUI, Thomas Cook i First Choice, presents a Fitur, afirmaven ahir que les Balears tindran un estiu dolent, la incidència del qual és en aquests moments difícil d'avaluar, ja que es desconeix la caiguda global que hi haurà de turistes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.