algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

Costes descarta la UIB en els estudis de regeneració artificial de platges

Ha encarregat els informes tècnics a l'Imedea i a científics de la Universitat Politècnica de València

La Demarcació de Costes de les Balears, que depèn del Ministeri de Medi Ambient "amb Jaume Matas al capdavant", ha encarregat a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) els estudis sobre la regeneració artificial de les platges afectades pel temporal del novembre passat, que provocà importants pèrdues d'arena en el litoral balear. L'encàrrec a l'Imedea suposa, de fet, la intervenció d'investigadors de la Universitat Politècnica de València, que ja té precedents a les Balears. Malgrat la participació de la UIB en el consorci de l'Imedea "amb seu a Esporles", Costes no ha implicat la màxima institució acadèmica i investigadora de les Balears en els estudis. Així, l'Imedea, que té l'altre component en el Consell Superior d'Investigacions Científiques "CSIC, que depèn del Ministeri de Ciència i Tecnologia", cerca en la Universitat valenciana els investigadors per fer els estudis.

Jaume Servera, professor del departament de Ciències de la Terra de la UIB, geògraf i especialista en geomorfologia i dinàmica litorals, ha lamentat que «ni la Demarcació de Costes ni l'Imedea no hagin consultat criteris científics sobre regeneració de platges amb els investigadors especialitzats de la nostra Universitat. En aquest sentit, mai no ens hem assegut a una taula, encara que sembli que la UIB pot tenir alguna cosa a dir sobre intervencions ambientals en el nostre territori».

Així i tot, Servera creu que «existeix l'evidència que no podem repetir actuacions anteriors, ja que les regeneracions fetes fins ara han demostrat que són inútils, i el temporal en fou un bon exemple. De fet, des de 1997 no s'han tornat a fer regeneracions artificials a les Balears, almenys de manera oficial». Per aquest motiu, Servera considera que «les actuacions que pugui decidir Costes seran més suaus, en bona part perquè algunes de les platges més afectades s'estan recuperant de manera natural i no ha calgut fer cas dels alarmismes posteriors al temporal».

No obstant això, el geògraf tem que «la Demarcació de Costes esperi tot el temps que sigui possible per fer públiques les regeneracions decidides per mostrar, així, aquestes actuacions com a urgents davant la imminent arribada de la temporada turística alta, tot plegat, evidentment, amb la demanda i amb el suport dels hotelers». Jaume Servera afirma que «algunes de les regeneracions artificials de platges fetes en el passat recent han resultat un autèntic pou sense fons, perquè hi ha altres remeis molt més respectuosos i eficients».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.