nubes dispersas
  • Màx: 18.97°
  • Mín: 13.93°
18°

Els experts diuen que els taxistes corren menys risc per ús de mòbil

Estan acostumats a repartir l'atenció entre el trànsit i l'emissora

Un taxista o un conductor d'ambulàncies no pateix el mateix grau de distracció que un particular en atendre la cridada d'un mòbil o d'una emissora de ràdio mentre mena el seu vehicle. Aquesta és la hipòtesi científica amb què la Confederació Espanyola de Taxistes afirma que la nova normativa de trànsit s'ha aprovat «amb una rapidesa i una manca d'informació» inacceptables, com ha assenyalat el seu portaveu a les Balears, Gabriel Moragues.

La norma que prohibeix als vehicles qualsevol casta de comunicació telefònica que no disposi del sistema anomenat «de mans lliures» sembla ignorar que el major grau de distracció del conductor es produeix quan sona el telèfon, però també que l'experiència continuada del conductor minva aquesta distracció, segons els experts. I la norma sembla perjudicar els serveis públics de transport.

El psicòleg Jaume Rosselló, president de l'Associació Balear per a l'Estudi de la Seguretat Viària i del Transport (Abesvit) i professor de la UIB, està d'acord a dir que «el risc ha de minvar amb l'experiència», malgrat que matisa que encara no es disposa d'estudis que avalin directament aquesta opció.

Això no obstant, Rosselló ha pogut mostrar com els conductors alcohòlics cronificats mostren més control sobre les seves reaccions al volant que els gats de cap de setmana. Els conductors professionals acostumats al so d'un telèfon o a la crida d'una emissora no pateixen la matexia pèrdua d'atenció que un particular, i això sembla avalar els que demanen «excepció» per als serveis públics.

El primer estudi conegut sobre la distorsió perceptiva al volant en respondre al telèfon és de 1969 (Brown, Tickner i Simmonds), que diferenciaven la interferència en la conducció derivada de les operacions manuals per respondre la cridada "molt major en aquells anys" i el fet de parar esment a la cridada mateixa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.