cielo claro
  • Màx: 19.47°
  • Mín: 9.02°
18°

Els illencs tenen la meitat de sòl forestal per habitant que la mitjana estatal

A cada illenc li corresponen 0'23 hectàrees i a cada espanyol n'hi pertoquen 0'5

La mitjana balear de superfície forestal per habitant és una mica inferior a la meitat de la mitjana estatal, segons dades del recentment presentat pla forestal espanyol, elaborat pel Ministeri de Medi Ambient, amb Jaume Matas al capdavant. De les quasi 500.000 hectàrees d'extensió geogràfica de les Balears, 223.061 corresponen a superfície forestal i d'aquestes, 186.377 a zones arbrades. D'aquesta manera, un 45 per cent del territori balear és forestal. A nivell estatal, la superfície forestal ocupa un 52 per cent del territori.

Així, la mitjana balear de superfície forestal per habitant és de 0'23 hectàrees, menys de la meitat de les 0'5 hectàrees forestals per habitant que corresponen al conjunt espanyol. Això suposa que les Balears és la comunitat autònoma número 12 en superfície forestal per habitant, només per davant de Catalunya, Euskadi, el País Valencià, Madrid i les Canàries. La comunitat amb més superfície forestal per habitant és Extremadura, amb 1'36 hectàrees per habitant. De fet, tan sols extremenys, castellanomanxecs i aragoneses disposen de més d'una hectàrea forestal per persona.

La dotació prevista pel Ministeri de Medi Ambient per al pla forestal és de 6 bilions de pessetes. Aquest preveu plantar 800 milions d'arbres en vuit anys i 5.000 milions en 30 anys, amb la qual cosa s'assoliria una mitjana de 250 arbres per cada ciutadà i s'hauria repoblat una superfície de 3'8 milions d'hectàrees l'any 2032. A més, els objectius del pla pretenen la creació de 43.800 llocs de feina en activitats rurals en 30 anys. Quant a la contribució dels boscos espanyols a pal·liar l'efecte hivernacle, la planificació considera que en 30 anys s'aconseguiran fixar 60 milions de tones de carboni. Els treballs de millora forestal per a la prevenció d'incendis es realitzaran en dos milions d'hectàrees.

En matèria de conservació de biodioversitat en aquests espais, s'espera que el 20 per cent de la superfície forestal disposi de plans d'ordenació de recursos naturals en 30 anys, a més de tenir plans rectors d'ús i gestió. Quant a l'erosió, el pla considera que a Espanya hi ha entre 3 i 3'8 milions d'hectàrees de superfície amb unes pèrdues de terra superiors a 5 tones per hectàrea i any, i que presenten una insuficient cobertura vegetal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.