algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Els estrangers empadronats a Palma l'any passat superaren els espanyols

Per primera vegada s'ha invertit la tendència favorable a la immigració interior

40662
Un africà observa en Figuera, símbol d'un Ajuntament cada vegada més divers.

El flux d'immigrants estrangers que anualment vénen a Palma ha superat, per primera vegada en la història contemporània de la Ciutat, el flux d'immigrants amb ciutadania espanyola, és a dir, balears i peninsulars. Així queda constatat en les xifres facilitades per la regidora de Funció Pública i Població de l'Ajuntament de Palma, Maite Jiménez. Segons les xifres, corresponents a l'any 2001, durant l'any passat es varen empadronar a Palma 11.608 estrangers procedents tant de països de la Unió Europea com de la resta del món. Per contra, a Ciutat tan sols s'empadronaren 11.542 persones amb ciutadania espanyola, procedents tant de la Península com de les mateixes Illes Balears.

Això ha estat possible pel fet que s'han donat dues tendències ben oposades. Per un costat, de l'any 1999 ençà el flux de ciutadans espanyols que s'han empadronat anualment a Palma ha caigut un 50 per cent, en passar dels 15.816 que varen arribar l'any 1999 als 11.542 de l'any passat. Per contra, durant el mateix temps, el flux d'immigrants estrangers s'ha multiplicat per tres, és a dir, ha augmentat prop d'un 300 per cent en tres anys. Si el 1999 el total d'estrangers que s'empadronaren no arribava a 4.000, ara superen de llarg els 11.000. Si ens remuntam a l'any 1997, l'evolució ha estat encara més sorprenent, ja que el nombre d'estrangers que s'empadronen anualment ara és onze vegades superior al d'aleshores.

Ara bé, per parlar d'estrangers s'ha de diferenciar entre comunitaris i extracomunitaris, ja que si en un principi les Illes i Palma, eren un punt d'atracció especialment de ciutadans europeus, ara els que vénen de fora de la Unió són molt més nombrosos. De fet, l'any 1997 a Palma s'empadronaren 642 ciutadans de la Unió Europea per 434 ciutadans procedents de la resta del món.

Ara, si el 1997 la xifra de comunitaris era lleugerament superior a la d'immigrants de fora de la Unió Europea, ara la situació és ben clara: el nombre d'extracomunitaris que arriben cada any a Palma són cinc vegades superiors al de ciutadans amb nacionalitat de la Unió Europea. D'aquesta manera, l'any passat s'empadronaren a Palma 9.833 extracomunitaris, davant un total de 1.775 ciutadans de la Unió Europea. Aquesta evolució marca una tendència ben clara: cada vegada tenim una Palma més plural i ètnicament multicolor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.