nubes
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
14°

El Banc d'Espanya diu que minvarà la demanda de nova moneda

Les empreses de seguretat han duplicat els serveis oferits a les entitats financeres

40750
Les grans cues eren una constant en el tercer dia de l'euro. | P.B.

Directius del Banc d'Espanya i de Sa Nostra estimaren ahir que la demanda d'euros per part d'empresaris i ciutadans estarà normalitzada a finals de la propera setmana, quan ja comenci la rotació dels bitllets i monedes al carrer i entre les entitats financeres, segons afirmaren ahir Alonso Márquez, caixer del Banc d'Espanya, i Pau Dols, director gerent adjunt de Sa Nostra. Malgrat que ambdues entitats garantiren que hi haurà tots els euros necessaris, explicaren que ha estat l'èxit de la implantació de la moneda única el que ha provocat les massificacions de les oficines, fet que fou denunciat dimecres passat per Pimeco i Afedeco, associacions que reclamaren un millor servei per part de caixes d'estalvis i bancs.

Tant des de Sa Nostra com del Banc d'Espanya es volgué donar un missatge de «tranquil·litat», però avançaren que de moment no veuen necessària una perllongació de l'horari d'atenció al públic davant l'allau de clients. «Els primers dies no existeix altra manera de cobrir la demanda que fer les conseqüents cues», digué Márquez, mentre que Dols considerà que la pressió baixarà els propers dies.

Per la seva part, el president de l'Associació Balear d'Empreses de Seguretat, Joan Amer, informà que els primers dies d'enguany s'han duplicat totes les previsions de servei per al repartiment d'euros i explicà la demanda sobre les entitats financeres perquè «les previsions de canvi s'han fet només en 24 hores. Les grans superfícies estaven més organitzades, però no tant els petits comerços». Segons Amer, el problema sorgeix d'un excés incontrolat de feina. «Tots els anys, durant el Nadal, al carrer hi ha més doblers dels habituals i, fins el 31 de desembre, a través de les empreses de seguretat, bancs i caixes facilitaren tot l'efectiu en pessetes per cobrir la demanda social. Ara han de distribuir euros».

Aquesta argumentació coincideix amb la donada per Alonso Márquez, del Banc d'Espanya. «Fins el Cap d'Any, els comerciants han venut en pessetes i encara hi ha grans quantitats de paper i de moneda en efectiu que s'han de comptabilitzar. És clar que no mancaran bitllets i monedes d'euro, però ara mateix hi ha un problema logístic que se superarà durant la propera setmana». Des de Sa Nostra, el cap del gabinet per a la moneda única, Ramon Calafat, digué que l'entitat té una relació molt fluïda amb els comerciants i les patronals Pimeco i Afedeco. «Hem mantingut molts de contactes els darrers mesos per evitar els inconvenients que puguin sorgir. Encara romanen algunes puntes, però els problemes són menors dels que es podia pensar».

Pau Dols explicà la lentitud dels tràmits a les oficines perquè els clients volen comprovar el canvi de bitllets i monedes que encara no coneixen. Des del Banc d'Espanya s'assegura que les entitats tenen les seves despeses de personal i plantejar reforços «és molt car, igual que en qualsevol empresa, i no es poden fer miracles com el dels pans i els peixos». De moment, les entitats continuen patint la «pressió psicològica» dels clients per disposar de la nova moneda europea.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.