nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Les grans superfícies repartiren 40 milions de pessetes en euros

Foren pioneres a tornar tots els canvis amb la nova divisa

Les grans superfícies comercials que operen a Balears van superar ahir amb algunes cues però sense grans incidències la seva primera jornada de venda amb euros. Una jornada que es va caracteritzar per «una gran expectació entre els usuaris i per una excepcional participació dels nostres clients», segons va assenyalar a aquest diari el delegat a les Illes de l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), José Manuel Pérez. El delegat d'ANGED va indicar que en tots els centres associats a aquesta patronal es van lliurar de l'ordre de 40 milions de pessetes en euros, en concepte de canvis a les compres dels respectius clients.

Fins avui no es podrà quantificar la facturació conjunta dels centres afiliats a aquesta patronal, uns doblers cobrats majoritàriament en pessetes que es retirarà del mercat, ja que les grans superfícies s'han compromès amb l'Estat a tornar tots els canvis en la nova moneda europea, per facilitar el canvi de divisa a Espanya. José Manuel Pérez que, a part de representant d'ANGED a les Balears és directiu a la cadena de centres comercials Carrefour, va informar que les empreses afiliades a la patronal de les grans superfícies i que operen a les Illes van optar per avançar-se a l'entrada en circulació de la moneda europea i van impartir cursos de formació entre els seus empleats a partir del passat mes de setembre. A aquest curs se n'hi va afegir un altre d'específic per als treballadors de la línia de caixes, per als quals la formació sobre canvis i possibles incidències amb la moneda europea «va anar més detallada».

Per acabar amb el dispositiu preparatori per a l'entrada en vigor de l'euro, les empreses afiliades a ANGED han reforçat el personal de caixes amb més treballadors de l'habitual. L'objectiu és evitar saturacions en els primers dies feiners de gener. «Gràcies a aquest augment de treballadors en la linia de caixes, les cues als nostres establiments han estat mínimes», va afirmar Pérez. Des d'El Corte Inglés es va informar que la jornada d'ahir es va iniciar amb gran expectació per part dels clients, la majoria dels quals va realitzar les compres amb pessetes i evitaven els euros. Aquesta tendència es va invertir durant el dia, i a partir de les 12.00 del matí la majoria de ciutadans va realitzar les seves compres amb euros, no pessetes. Els centres comercials esperen que la pesseta desapareixerà aviat i que el període de convivència entre les dues divises serà més curt en els pagaments quotidians dels ciutadans que l'establert legalment fins a finals de febrer.

Malgrat la normalitat que apunten els directius de les grans superfícies que operen a les Balears, els centres comercials i mitjanes cadenes de supermercats van registrar algunes cues durant el primer dia feiner de vigència de la moneda. La causa van ser les confusions i els repassos exhaustius que dels canvis feien els consumidors. El fet que ens trobem en l'època de l'any de màxim consum, per les compres nadalenques prèvies a l'arribada dels Reis Mags, va contribuir que la jornada de compres d'ahir transcorregués amb major lentitud de l'habitual.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.