La Policia Local de Palma va prendre ahir la pràctica totalitat de la plaça d'Espanya per tal d'evitar possibles incidents durant la celebració de la lectura del pregró de la festa de l'Estendard i la tradicional ofrena floral de les entitats ciutadanes en homenatge al rei en Jaume. També, i de manera més discreta, hi eren presents reforços de la Policia Nacional. Onze cotxes de la Policia de Palma i un furgó amb mitjans electrònics estaven aparcats en un dels laterals de la plaça, mentre que les corresponents dotacions patrullaven entre els assistents i controlaven l'ordre.
Així mateix, també es varen poder contar almanco sis policies de paisà dels que fan part habitualment de l'escorta del batle de Palma, alguns d'ells equipats amb moderns sistemes de comunicació interna. A banda d'aquests agents, també s'ha de destacar que la majoria de components de la formació de gala de la Policia Local que ahir participà en els actes són membres del cos especial de protecció d'alts càrrecs de la Policia de Palma.
Aquesta gran presència policíaca no va passar inadvertida gairebé a ningú, i fins i tot molts de regidors de la corporació la qualificaren d'«exagerada», i més en saber que actes com la manifestació unitària havien quedat sense cap classe de cobertura. Paral·lelament a aquest acte, 1.200 persones es manifestaren als carrers de Palma, però no coincidiren amb la celebració oficial "vegeu la plana 4. S'ha de recordar que l'any passat una càrrega de joves nacionalistes es va resoldre amb la presa de la bandera espanyola per part d'aquests i que la corporació va ser saludada amb una pluja d'ous. En aquesta ocasió, tan sols se sentiren alguns tímids xiulets quan s'anuncià l'ofrena floral a càrrec del PP de Palma, el PP de Mallorca, i les Noves Generacions de Palma i també de Mallorca. Així mateix, es deixà sentir algun crit d'independència i poca cosa més.
Quant a l'ofrena floral al rei en Jaume, s'ha de destacar que aquesta es va fer amb absoluta normalitat, tot i que entre algunes de les entitats hi va haver estira-i-arronses per veure quina era la primera: en aquest cas, va tocar a la Casa Catalana, que va ser qui va obtenir més aplaudiments. La festa va acabar amb la tradicional torrada popular i la revetla, que varen omplir de música, foc i fum una plaça d'Espanya que comença a mostrar que la reforma avança a marxes forçades i que, per tant, ben aviat en podran gaudir tots els ciutadans de Palma.
El rector destacà el paper clau del català com a senya de
poble
El pregó llegit per part del rector de la Universitat de les Illes
Balears, en què va reconèixer el paper fonamental de la llengua
catalana a l'hora de conformar-nos com a poble, va ser una de les
principals novetats del vespre d'ahir. Huguet va omplir el seu
discurs de frases com «On som nosaltres? Posseïm un territori amb
una cultura i una llengua catalana com a pròpia que són el fonament
dels nostres senyals d'identitat, els signes de la nostra identitat
com a individus que formen part d'un poble i llegeixen la vida i el
món mitjançant els mots d'una llengua, que ha de ser la base de la
nostra particularitat humana i de la nostra diferència enriquidora
en el diàleg amb les altres cultures. Emperò davant la força
colonitzadora d'aquestes altres llengües i cultures, que ja hem
conegut prou aquest segle, cal que facem un lúcid estat de la
qüestió per poder defensar per un cantó i desenvolupar per l'altre
la nostra identitat com a país».