El ministre d'Administracions Públiques, Jesús Posada, i la consellera de Sanitat del Govern balear, Aina Salom, signaren ahir el traspàs de les competències de Sanitat a la Comunitat Autònoma, que gestionarà l'assistència pública a partir del proper dimarts, 1 de gener del 2002. La reunió entre els representants de les administracions central i autonòmica tan sols es perllongà durant 20 minuts, en els quals Aina Salom tingué l'oportunitat de reclamar una vegada més, la darrera, les inversions en infraestructures per valor de 27.000 milions que estaven dins els Pressuposts Generals de l'Estat per a Insalud-Balears, una partida econòmica que no s'ha pogut integrar en l'acord signat ahir.
A l'encontre hi assistiren per part de les Balears la pròpia Aina Salom; el conseller d'Hisenda, Joan Mesquida i el conseller de Presidència, Antoni Garcías, a més d'altres alts càrrecs. Quant als representants dels partits polítics viatjaren a Madrid Joan Buades (EU-EV), Bosco Gomila (PSM), Andreu Crespí (PSIB) i Rosa Estaràs (PP). Aina Salom es mostrà «moderadament satisfeta» amb l'assumpció de les competències sanitàris, quantificades en 102.000 milions de pessetes. La consellera explicà que l'acord signat en la Comissió Mixta de Transferències implica que el Govern central es farà càrrec de totes les despeses que hagin estat realitzades enguany, raó per la qual «aquesta xifra no es restarà sinó que serà assumida per l'Administració General de l'Estat».
La consellera Salom informà que en les ponències tècniques «ens oferiren 100.000 milions davant els 105.000 que demanàvem, a més de les inversions promeses per l'Insalud per a aquests anys i estimades en 27.000 milions». En aquest marc s'havia posat de manifest que les Balears eren la comunitat amb la despesa per habitant més baixa en temes de sanitat. «Estam a la coa de l'Estat i tenim un deute històric quant a infraestructures de molts d'anys i això era la nostra reivindicació principal».
«Hem lluitat molt, però els 27.000 milions no s'han pogut aconseguir, el que vol dir que hi ha millora, però no és agradable haver de fer front a tantes inversions». No obstant això, Aina Salom reconegué que «ara, des del Govern, negociarem millor i més ràpidament tots els plans pendents», i posà com a exemple el de Son Dureta, anunciat per l'Estat en dues legislatures i que no s'ha posat mai en marxa. Per la seva part, el conseller de Presidència, Antoni Garcías, criticà l'esmena introduïda pel PP que vincula el nou model de finançament a l'assumpció de la Sanitat, el que «ha distorsionat profundament la negociació». Segons Garcías, «malgrat que la millora no és suficient ni la que desitjàvem, ens permetrà gestionar la sanitat dels ciutadans amb major qualitat».
També avança Antoni Garcías que «ningú no sap com evolucionarà la transferència de la Sanitat els propers dos o tres anys, però en cap cas aplicarem el tram autonòmic de l'impost sobre les benzines per finançar aquesta competència». La diputada del PP en el Congrés, Rosa Estaràs, afirmà que l'acord estava tancat abans de la reunió d'ahir i destacà que «Aznar compleix les seves promeses en transferir la Sanitat a les 10 comunitats que encara no la tenien independentment del seu color polític, una cosa que hauria d'aprendre el president del Govern, Francesc Antich». Estaràs ressaltà que la consellera Aina Salom havia reconegut en presència del ministre Posada que només quant al pressupost de l'Insalud, l'acord d'ahir suposava una millora de 15.000 milions en relació a la partida actual.