El Nadal no és just una setmana llarga de vacances, sinó també una prova dura per a la convivència familiar, com demostra el fet que any rere any se succeeixen les separacions familiars i les denúncies de maltractaments després d'aquestes festes. Les famílies en què s'aprecia violència domèstica acostumen a mostrar nous episodis d'aquesta circumstància indesitjable. L'any passat, la mitjana mensual de 60 queixes per maltractaments a l'Institut Balear de la Dona s'acostava al centenar durant els mesos de gener i de febrer, segons ha informat la seva directora, Francisca Mas: quan ja ha acabat el trànsit familiar del Nadal és quan la dona maltractada presenta la seva queixa. «La convivència es fa més continuada i més extrema en aquesta època de l'any», explica la directora, alhora que considera que aquests dies ja són «crítics per a un ample sector de la població».
En efecte, alguns psicòlegs parlen d'una «falsa depressió» de temporada "falsa perquè no ho és des d'un punt de vista clínic, habitual amb l'entrada de la primavera" que es fa especialment clara en persones sense vincles socials. En aquest sentit, Mas explica que els problemes de convivència es donen de manera habitual per la confluència en un espai «de persones que, en realitat, no tenen cap casta de vincle afectiu, sinó que es troben reunits per atenció a l'ús social». Aquests fets s'afegeixen a una variació positiva de la població en la ingesta d'alcohol "i sovint d'altres substàncies estupefaents", que es combina «amb missatges dirigits a la part més egoista i consumista de l'individu». La presència cridanera dels infants excitats per la festa no contribueix a la calma.
Tot això és «un còctel que moltes vegades anuncia els maltractaments», sobretot en els casos en què ja s'hi han detectat precedents. La directora de l'Institut recomana a les dones que es trobin en aquesta situació el recordatori dels números telefònics en què poden trobar ajut: el 112 per a les emergències; el 971 774974 per a consultes a l'Institut Balear de la Dona, el 900 191010 "gratuït" per a orientació a nivell estatal. Curiosament, els excessos nadalencs no són aquells que originen les més grans quotes de violència domèstica. El nombre més elevat de separacions i de divorcis, més les queixes a l'Institut es produeix en el període més llarg de convivència familiar, a l'estiu. L'agost passat, el nombre de consultes ascendí a unes 150.
Des de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM), que dirigeix Javier Barés, no es té constància d'un increment clar de la violència domèstica adreçada a infants, però recorda que el sistema més eficaç de detecció descobert fins ara, es parteix per la meitat a les festes. Desenvolupat a les escoles i als centres d'atenció primària, on professorat i metges disposen d'informació per a trobar els signes més clars de maltractaments, el programa de detecció precoç perd el seu millor aliat, les escoles. Al metge just arriben els infants que han estat subjectes a violència extrema. Actualment, el Servei de Protecció al Menor i Atenció a la Família correspon als consells insulars; però la memòria d'aquest Servei "almanco en el cas de la Conselleria de Mallorca, dirigida per Josefina Sintes" no permet esbrinar si la pèrdua dels indicadors considerats a les escoles se supleix amb altres tècniques.