Francesc Antich anuncià ahir que el Govern es planteja presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional si les Corts aproven l'esmena presentada pel PP que vincula l'assumpció de les competències sanitàries amb el nou model de finançament autonòmic. Segons Antich, aquest sistema presenta «clars indicis d'inconstitucionalitat». El president del Govern balear manifesta el seu «desig» que «durant els dos o tres dies que queden per a la seva aprovació, el Partit Popular canviï d'actitud, perquè aquesta esmena significa rompre el funcionament democràtic entre l'Estat i les autonomies des del principi de la democràcia d'aquests país».
Per Antich, la postura del PP implica que «a partir d'ara les comunitats autònomes no són lliures d'acceptar o no una determinada competència». «Això vol dir que nosaltres podem estar amb dos, tres, quatre, cinc mil milions de pessetes de diferència quant a Sanitat, però sabem que, si no l'acceptam, podem perdre 17.000 milions del sistema general de finançament», explicà el cap de l'Executiu autonòmic. D'altra banda, el president Antich expressà el seu temor que la manera d'actuar en Sanitat es generalitzi a altres transferències de l'Estat a les comunitats autònomes.
En canvi, a Madrid, el ministre d'Administracions Públiques, Jesús Posada confià ahir que durant aquesta setmana «resolguem el problema» de la manca d'acord amb les deu autonomies pendents d'assumir la Sanitat, i negà que la seva vinculació amb el nou model de Finançament sigui un «xantatge».
A pesar del desacord en les ponències tècniques celebrades amb les deu comunitats autònomes que no tenen aquesta competència "Madrid, La Rioja, Cantàbria, Castella i Lleó, Múrcia, Castella-La Manxa, Extremadura, Balears, Astúries i Aragó" Posada assegurà que «les propostes que es fan des de l'Administració són perfectament assumibles». En aquests moments, es duen a terme reunions bilaterals entre tècnics de l'Administració central i de les comunitats autònomes amb la finalitat d'aconseguir un consens abans de l'1 de gener, data prevista per a l'entrada en vigor del nou model, ja que, en cas contrari, recordà Posada, en quedaran fora.
«Hi ha possibilitats d'arribar a acords», afegí el ministre, que considerà lògic que les comunitats vulguin que es resolguin tots els problemes econòmics que tenguin i aconseguir la transferència en les millors condicions». Posada rebutjà que les esmenes que vinculen la Sanitat al nou model siguin «un xantatge» o «quelcom feridor per a les comunitats» i «afirmà que és un plantejament que l'Administració central ha de fer, ja que si crea un avançament extraordinari de finançament autonòmica, amb una visió global no podria donar un finançament parcial».