algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
27°

La primera eurotenda per als invidents

Durant uns dies els afiliats a l'ONCE han pogut comprar amb euros estris adaptats per a cecs

Els invidents han estat els primers a comprar i vendre amb euros de veritat.
Durant tres dies han pogut accedir a l'eurotenda muntada al centre que té l'ONCE a Palma, al carrer Manacor, i comprar amb euros material adaptat per a cecs: des de jocs de cartes, fins a calculadores, rellotges, passant pels estris més casolans com poden ser adaptadors per obrir les llaunes o cubs mesuradors. A l'entrada de la tenda, Miquel Capllonch, el comptable de l'entitat, era l'encarregat de canviar les pessetes per euros i de donar als afiliats a l'ONCE la llista de productes que podien adquirir a l'eurotenda. A l'interior Tomeu Pou; Aina Plomer, l'auxiliar encarregada de la tenda exposició; i una estudianta feien de dependents i dependetes.

A les 18 hores obrien l'eurotenda, i tot d'una ja es formaven coes a les paradetes de venda. Hi havia alguna madona que protestava perquè els doblers no li bastaven: «No serà que heu arrodonit preus?», demanava fent broma. Després també es detectava algun error en el canvi: «Si no parlassis tant», deien a Tomeu Pou. A la sortida, Miquel Capllonch repassava les compres perquè tot quadràs i canviava de bell nou els euros per pessetes. «Ningú no pot sortir al carrer amb euros, no els podem posar en circulació abans d'hora», assenyalava. Cristina Albendea Prats, la cap del departament de Serveis Socials, feia una reflexió en veu alta: «Amb l'eurotenda hem pogut tocar euros de veritat i això ens ha peregut interessant».

De fet, els invidents que resideixen a Mallorca fa temps que toquen euros, encara que només impresos per una cara. Albendea explica que l'ONCE ha desenvolupat un pla de formació dels venedors per un costat i dels afilitats, per l'altre, que ha durat gairebé un any. «El pla ha tingut una fase teòrica que realitzàrem en col·laboració amb el Centre Balear Europeu, que depèn del Ministeri d'Economia, i després una fase pràctica en què aprenguérem a manejar la nova moneda».

Durant aquest darrer any, s'han format més de 600 venedors i més de 100 afiliats. Així mateix, hi ha hagut voluntaris com ara Tomeu Pou que s'han encarregat d'anar a visitar els invidents majors que es troben en residències o que viuen sols a ca seva. Tomeu els ha explicat com funcionarà l'euro. Per a això mateix ha fet servir bitllets i monedes emesos pel Banc Central Europeu, monedes que venien numerades i només amb una cara impresa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.