El Parlament balear aprovà ahir, amb el suport parcial del Partit Popular, la Llei de parelles estables, que les iguala en drets i en deures als matrimonis, tot i que no recull l'aspiració de la consellera de Benestar Social, Fernanda Caro, de dotar de dret a l'adopció les parelles homosexuals. Caro explicà que una de les primeres mesures que es preveuen en l'articulat és «l'articulació d'un document públic en el qual les parelles de fet es puguin inscriure per tal de poder ser considerades parelles estables i, per tant, susceptibles de ser regulades per aquesta normativa».
A partir d'aleshores la llei preveu que els membres de la parella hauran de contribuir al sosteniment de les càrregues familiars de manera proporcional als seus recursos econòmics. Així mateix, quan cessi la convivència, qualsevol dels membres podrà reclamar de l'altre el pagament d'una pensió periòdica i es podrà pactar el que es consideri oportú en allò que es refereix a la guarda i custòdia dels fills i al règim de visites. Finalment, el membre que sobrevisqui a la seva parella serà legitimari en la successió d'aquest.
Fernanda Caro manifestà que «amb l'aprovació de la Llei de parelles estables es dóna compliment a allò que és una demanda social i es crea un marc normatiu que acabarà en bona part amb la discriminació que pateixen aquelles parelles de persones que han optat i optaran per models de convivència diferents del matrimoni». Tot i això, Caro es mostrà convençuda que ben aviat hauria de ser reformada per recollir aspectes com l'adopció per part de les parelles homosexuals.
El portaveu del Partit Popular, Antoni Pastor, digué que, a pesar que «no és la nostra llei», és una normativa positiva. Pastor criticà el PSIB-PSOE perquè els socialistes tingueren 13 anys per aprovar una llei de parelles de fet i lamentà que la llei no recollís una esmena dels conservadors perquè hi haugés una distinció nítida entre parella estable i matrimoni. Francina Armengol, portaveu socialista, recordà que el PP s'havia negat al Congrés dels Diputats a aprovar una llei de característiques similars que inclogués també l'adopció per part de les parelles homosexuals. La diputada del PSIB afirmà que les esmenes presentades pel Partit Popular «desemmascaraven un partit en contra de la voluntat social, tal com succeí anys enrere amb la Llei del divorci».
Ambigüitat
Les parelles homosexuals, que havien dipositat esperances en
aquesta llei, deuen tenir avui una sensació ambigua. Per un costat,
és innegable que s'ha avançat en el reconeixement dels seus drets
en moltíssims d'aspectes. D'altra banda, és innegable que Fernanda
Caro havia aixecat expectatives que no s'han vist satisfetes. I les
lleis, com hauria de saber la consellera, no es fan per «canviar-se
ben aviat». El cert és que ha estat la llei possible atesos els
equilibris en el si del Pacte de Progrés.