«Els centres d'Es Pinaret i d'Es Fusteret estan desbordats pel gran nombre de menors que hi ingressen. Al primer centre, per exemple, hem passat de tenir 12 o 13 nins a acollir-ne 23 o 24 i no tenim prou recursos per fer-ho». Així de clara es manifestà la directora general de Menors, Aina Radó, que explicà que aquest fet és una conseqüència de la reforma de la Llei del menor "gener de l'any 2000", «que ha incrementat un 50 per cent els joves que ingressen als nostres centres», com també de l'augment de la delinqüència juvenil provocada, en gran mesura, per l'augment de la drogoaddicció.
«El problema és que els nins d'entre 12 i 16 anys cometien delictes molt lleus i quedaven en faltes, mentre que els de 16 a 18 anys cometen delictes més greus» i han d'ingressar als centres, digué Radó, que afegí que «la reforma ha llevat feina a les presons i ens l'ha passada a nosaltres, però no ens ha donat més pressupost». No obstant això, s'ha de tenir en compte l'augment de la delinqüència juvenil, una conseqüència del consumisme que presideix la societat. «De cada vegada són més els joves detinguts per intimidar i un altre menor i robar-li un telèfon mòbil. Això s'explica perquè són fills de famílies pobres que no els poden donar allò que volen i ells ho agafen», digué Radó, que atribuí l'augment de les bandes al fet que «quan ets jove el teu principal suport són els amics».
Actualment al centre d'Es Pinaret hi resideixen 23 joves en règim tancat, un menys que el total de la seva capacitat i, d'acord amb les darreres dades oficials, abans de novembre ja havien passat per aquest centre 355 menors i s'havien aplicat un total de 464 mesures, mentre que en tot l'any passat només n'hi ingressaren 345 i s'aplicaren un total de 401 mesures.