L'Ibanat augmentarà la seva plantilla un 50% per retirar els arbres caiguts

Les empreses serradores estan disposades a assumir la major part de les restes forestals

TW
0

L'Institut Balear de la Natura (Ibanat) haurà d'augmentar la seva plantilla gairebé un 50 per cent per poder atendre la retirada d'arbres tombats pel passat temporal. El director general de Biodiversitat, Josep Manel Gómez, declarà ahir que «els 110 operaris que integren les brigades de l'Ibanat no seran suficients per realitzar aquesta feina i caldrà contractar 8 brigades més de 6 persones cada una, un total de 48 incorporacions». Aquestes contractacions, temporals, es faran a través del borsí d'interins o de l'Inem, però tal vegada caldrà fer una contractació específica de persones i maquinària especialitzades. Gómez indicà que «la tasca de retirada d'arbres serà dura i intensa, però és només temporal, per la qual cosa no es justifica la compra de maquinària, si bé es podria aprofitar per fer alguna adquisició si ha de ser amortitzada en el futur».

Precisament, ahir al matí, va tenir lloc a la Conselleria de Medi Ambient una reunió entre responsables d'aquest departament, Consell de Mallorca, Tirme i empreses serradores per donar sortida a tot el material forestal resultant de la retirada d'arbres i branques. A mitjan reunió, la consellera Margalida Rosselló afirmà que «les empreses del sector estan disposades a assumir una bona part de la fusta resultant. Llevant l'escorça, els troncs es poden emmagatzemar dos o tres anys i tenir una sortida en el mercat. Quant al brancam, es pot capolar i reservar també durant dos o tres anys amb un tractament acurat i servir per fer-ne compostatge. A les finques públiques, el capolament es farà in situ i posteriorment s'escamparà pel terreny».

Gómez calcula que el brancam triturat a Mallorca serà d'uns 75.000 metres cúbics, dels quals Tirme en podria emmagatzemar uns 60.000 fins l'any 2004 per fer-ne compostatge. La consellera recordà que la retirada d'arbres s'ha d'efectuar causant el menor mal possible a la resta de la vegetació, per la qual cosa no considera recomanable entrar grans maquinàries ni excavadores a les finques per executar aquesta feina. No obstant això, Margalida Rosselló reconegué que «en alguns indrets no quedarà més remei que deixar pas a aquest tipus de maquinària». Una vegada retirats els arbres caiguts o danyats, serà el moment de considerar una reforestació rigorosa de les zones afectades.