Els futurs centres sanitaris, pendents de finançament de l'Insalud a Balears

No publica pressuposts però compromet inversions

TW
0

El futur dels centres de salut, punts d'atenció continuada i altres ressorts sanitaris programats en diferents zones de Palma des de l'Insalud és incert pocs mesos abans que es concretin les transferències en matèria d'atenció sanitària a la Comunitat Autònoma. L'Insalud encara no ha enllestit els seus pressuposts per a l'any 2002 "en què es farà efectiu el traspàs", de manera que el mapa sanitari de Palma dista molt de ser tancat quan, segons les parts interessades, just resta per debatre els «serrells» del finançament per a les noves competències. La sospita generalitzada al grup socialista a Palma i a la Conselleria de Sanitat és que l'Insalud vol deixar programada la construcció d'un seguit de ressorts sanitaris sense finançament, perquè sigui el Govern balear que els hagi de pagar en el 2002.

L'Ajuntament de Palma ja ha cedit dos solars a l'Insalud per a la construcció de centres sanitaris a Can Pastilla i a Cala Major, mentre que estan pendents de concreció dos nous espais al carrer Aragó de Palma i a la zona de Son Sardina i Establiments, segons ha explicat a Diari de Balears el tinent de batle d'Infraestructures i Manteniment, José María Rodríguez. És ara l'Insalud que ha de prendre la iniciativa, però el fet que els pressuposts no siguin tancats dificulta aquesta opció.

Per a la Direcció Territorial de l'Institut, emperò, no hi ha cap problema. «Ja s'han habilitat partides per als projectes. Quan l'any vinent aquests projectes estiguin enllestits es posaran els doblers», sempre recordant que «els pressuposts encara no estan fets». Fonts del departament perifèric afegeixen que «en principi farem feina fins al darrer moment, i no ens plantejam qui pagarà això o allò altre. Si no fos així, no podríem fer res». De fet, emperò, aquestes paraules de la Direcció General es limiten a la feina sobre els solars cedits "els de Can Pastilla i de Cala Major", no sobre la resta de peticions que encara ha de cursar l'Ajuntament de Palma.

I tot i que des de la Conselleria es guarda silenci respecte d'aquest tema, més d'una veu alerta sobre la possibilitat que l'Insalud deixi fixades inversions en diversos punts de les Balears de les quals no es farà responsable, mentre es consolida el traspàs competencial a la Comunitat Autònoma. Aquesta possibilitat té precedents. L'any 2000, el director territorial de l'Insalud, Rodrigo de Santos, anunciava que es faria un quart PAC als voltants del nou hospital de Son Llàtzer per alleugerir la càrrega d'urgències en aquest hospital. De Santos no té cap competència sobre la planificació sanitària illenca, que correspon a la Conselleria de Sanitat.