La desacceleració alemanya pot fer mal a la temporada baixa, segons TUI

Les cadenes balears miren al Mediterrani i a Croàcia

TW
0

El touroperador alemany TUI accepta que la desacceleració de l'economia germànica pot repercutir negativament en la compra de paquets turístics de cara a les pròximes temporades baixa i mitjana de les Balears. TUI considera també que la xifra de 120.000 clients entre l'1 de novembre i el 30 de març són el sòtil màxim que pot assumir, i que l'única manera que hi ha per fomentar la desestacionalització turística en anys successius és allargar la temporada d'estiu. De fet, el Fons Monetari Internacional reduí dimecres la previsió de creixement econòmic per a Alemanya al 0'9 per cent; i tot i que l'atur en aquest país es reduí lleument a l'agost, no existeix un bon clima de confiança empresarial que permeti preveure un canvi de tendència en un curt termini de temps.

Els portaveus del touroperador afirmaren que «la darrera dècada l'economia germànica ha presentat un comportament estable que s'ha vist invertit enguany». Afegiren, no obstant això, que «els ciutadans alemanys, pel clima que tenen, consideren les seves vacances com a quasi irrenunciables. Deixaran abans de comprar un televisor que prescindir d'elles». TUI estima que són els clients que vénen en temporada baixa els que més podrien prescindir de les seves vacances per l'efecte de l'economia, per la qual cosa es genera una incògnita pel que fa al funcionament de la propera temporada baixa a l'Arxipèlag. Malgrat això, recalcaren, no es poden avançar esdeveniments, «ja que encara no hi ha base empírica».

Respecte de la desestacionalització, TUI assegura que s'ha arribat a un sòtil i que l'única possibilitat per augmentar clients a l'hivern és allargar la temporada d'estiu. En un altre ordre de coses, un dels assessors d'inversions d'una gran cadena hotelera mallorquina indicà a Diari de Balears que el futur del sector turístic illenc va cap a l'expansió a la Mediterrània oriental, com també a la zona de Croàcia i Bulgària, perquè considera saturada la zona del Carib.

«Les inversions al Carib foren moltes i ràpides, per la qual cosa el creixement de l'oferta fou superior al de la demanda, amb una consegüent baixada de preus que reduí la rendibilitat d'aquestes inversions». Per aquesta motiu, «ara les coses aniran a un ritme menor». Segons aquest assessor, «contra la creença que la fuita d'inversions a Amèrica Llatina perjudica el sector turístic balear, jo crec que és al contrari, beneficia les empreses mallorquines perquè solidifiquen la seva situació i donen més seguretat a les inversions que s'han fet aquí i a les futures que hi pugui haver».