nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Munar negocia amb Matas la compra de finques per salvar el territori

La presidenta reconeix un apropament al PP, però descarta rompre el Pacte de Progrés

41804
Munar creu necessari millorar les relacions amb Madrid.

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, podria haver pactat amb el ministre Jaume Matas la compra de finques per part del Govern Central «com un bon sistema per preservar el territori». Munar insistí ahir que aquest havia estat un dels temes principals que centrà el dinar de feina que varen mantenir dimarts els dos responsables polítics a Palma. Munar justificà la seva entrevista amb Matas dient que «des de l'Estat arriben poques inversions a les Illes. Tenim un ministre mallorquí que coneix amb claredat els nostres problemes i seria una irresponsabilitat per part meva no mantenir bones relacions amb el ministeri i aconseguir inversions».

Més en concret, Munar es va referir a la polèmica sorgida al voltant a la declaració del futur parc de Llevant i apostà per protegir el territori adquirint finques i evitant posar restriccions als propietaris. Munar ha restat importància al fet que la seva entrevista amb Matas hagi pogut crear un cert malestar als partits d'esquerres, i ha reivindicat que seria una irresponsabilitat no intentar arribar a un acord amb el ministeri. La presidenta ha afegit que «no descart, quan es produeixi el traspàs de carreteres, mantenir bones relacions amb el Ministeri de Foment per aconseguir que es facin les inversions».

De fet, llançà una indirecta al Govern balear perquè faci el mateix per aconseguir finançament per al pla energètic i per a les inversions hídriques. Durant el famós dinar amb Matas, Munar va insinuar que es va analitzar l'actual situació política i reconegué que es va xerrar sobre com millorar les relacions entre UM i el PP. Descartà que es pugui produir una ruptura de l'actual Pacte de progrés durant aquesta legislatura i explicà que «UM no ha signat un pacte per rompre'l. No pensam igual que l'esquerra. El gran avantatge que tenim és que els acords estan escrits i després s'haurà de fer un repàs de qui ha complert i qui no».

Amb tot, Munar no tancà la porta a un pacte amb la dreta per a les properes eleccions. En aquest sentit, exposà que «som un partit de centre nacionalista lliberal i hem demostrat que es pot pactar amb uns i altres. No tenim els avantatges dels partits centralistes, però podem pactar amb la dreta i l'esquerra en la nostra obligació de centrar la política». La presidenta qualificà de «lògica i raonable» la proposta que Matas féu a Menorca per formar una majoria «si no es té el suport suficient per governar».

Un nou front obert
Encara que no ho sembli, Munar va tornar a reobrir un vella ferida dins del Pacte: com han de ser i com han de funcionar els futurs parcs de les Balears. El Govern aposta per un model de protecció més ampli seguint el que es vol aplicar al Parc de Llevant. UM discrepa d'aquesta fórmula i aposta per un sistema en què els parcs es formin a partir de finques de titularitat pública. Les manifestacions i les peticions de Munar poden suposar un toc a la Conselleria de Medi Ambient. De fet, la presidenta no es manifestà gens preocupada perquè Madrid sigui propietari d'aquests terrenys i els gestioni, sempre i quan es protegeixin i quedin oberts als ciutadans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.