algo de nubes
  • Màx: 19.17°
  • Mín: 9.02°
19°

S'instal·la a l'estació Nuredduna el primer gran transformador elèctric

El consum d'energia creixé un 56% en els darrers cinc anys a Palma

Gesa Endesa traslladà ahir el primer dels tres transformadors de 20 MVA que quedaran emplaçats a la nova subestació de Nuredduna, la qual redefinirà el mapa de subministrament elèctric palmesà i farà front a l'augment de demanda d'energia (del 56% entre els anys 1995 i 2000 a Palma, per un 46% balear), així com als increments prevists per als propers exercicis. Aquesta nova subestació, juntament amb l'ampliació de la de Santa Catalina, redistribuirà el subministrament energètic a Ciutat i descarregarà de feina les subestacions del Coliseu i de Son Molines.

La nova planta se situa dins del casc urbà de Palma, a la confluència dels carrers Lluís Martí i Frederic Mistral. Es troba allotjada en un edifici de tres plantes on els baixos corresponen a les cel·les de transformadors de potència i les cabines de 15 Kv; a la primera planta se situen les sales de bateries i de condensadors; i a la segona planta, les cel·les de 66 Kv i la sala de control. La superfície construïda de la planta és de 900 metres quadrats i l'altura edificada és de 18'32 metres. Aquest edifici disposa d'un accés al carrer Frederic Mistral de 9 metres d'ample i 7'5 d'alt, indispensables per a l'entrada dels tres transformadors. Tot l'edifici està tancat i insonoritzat, mentre que els transformadors allotgen avançats sistemes de refrigeració i de seguretat.

El primer dels tres combois que traslladaran els transformadors al seu nou emplaçament, sortí ahir a les 5 de la matinada de la subestació del Rafal i circulà per l'avinguda Puigpunyent; els carrers de Jesús i Lluís Vives, i les avingudes, per arribar, al voltant de les 9.30 del dematí, a la subestació Nuredduna. Els altres dos transports s'efectuaran avui dimecres i demà dijous, també a la matinada. Els transformadors pesen quaranta tones i fan quasi sis metres d'alçària.

En tot cas, aquesta nova subestació és l'actuació estrella del «pla de transport i distribució» d'energia que té un pressupost de 30.000 milions en inversions pel conjunt de les Balears, i que contempla altres actuacions, com la subestació de LLucmajor, obres a la planta de sa Pobla, la subestació de Capdepera (que costarà 890 milions i que està en tràmit), una nova subestació a Eivissa, i un pla de millora de les plantes menorquines, gràcies al qual es duplicarà la potènica de transformació d'aquestes. D'altra banda, Gesa destina 1.200 milions anuals (inclosos dins d'aquest pla de distribució global) a modernitzar les instal·lacions de baixa i mitja tensió de les Balears, és a dir, el canvi dels 125 als 220 wats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.