algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
20°

Entrevista a Victoriano Mbeto

El cap de l'oposició guineana visita Palma en demanda de suports

El polític Victoriano Mbeto és membre de la Resistència Nacional de Guinea Equatorial, formació que s'oposa al règim del dictador Teodoro Obiang Nguema, president del país des que protagonitzà el cop d'Estat del 1979. Mbeto exercí de batle a la capital, Malabo, i aquests dies visita Palma per segona vegada amb la intenció de donar a conèixer a polítics i a institucions el programa del seu partit d'oposició. Diari de Balears hi tingué accés i el guineà revelà els problemes més profunds i tràgics que pateix aquest país.

"Quines són les necessitats de Guinea que us han duit fins a Espanya? 
"Bàsicament són necessitats socials. Amb aquest viatge voldria sensibilitzar la societat espanyola sobre la problemàtica que estam vivint a Guinea Equatorial, de la por i de les constants violacions dels drets humans que patim. He vingut a Espanya per demanar que el Govern ens ajudi econòmicament i ens assessori per poder actuar amb força al nostre país.

"Per què heu triat les Balears com a primera parada? 
"Perquè aquí el turisme és la principal font de riquesa i creim que Guinea té un fort potencial que no ha estat mai explotat. M'agradaria que des de les Balears se'ns aconsellàs per saber quins són els mecanismes del turisme, i cercam entrevistes en l'àmbit institucional.

"Com s'ha escollit la resta d'autonomies que visitareu? 
"Per descomptat no és obra de l'atzar: les Illes Canàries, el País Basc i Catalunya han estat triades seguint un raonament. Estarem a les Canàries perquè ens sentim més propers a ells que no als espanyols i, segurament, ens entendran de manera més fàcil. Després anirem al País Basc, on hi ha una forta familiaritat amb els guineans perquè molts de bascs viuen a Guinea. I, finalment, acabarem a Catalunya perquè sempre hi hem tingut una molt bona relació.

"Quina creis que ha estat la política espanyola respecte de Guinea? 
"El Govern espanyol no ha tingut cap política exterior amb Guinea, ni ha estat al nivell en què hauria d'estar. S'ha comportat de manera molt tolerant amb el règim dictatorial d'Obiang i fins i tot ha arribat a parlar amb ell de convivència. La veritat és que no entenc com els polítics espanyols han estat capaços de rebre el dictador. També tinc molt clar que Espanya no ha exercit el paper de mare pàtria que hauria de ser després de tants anys de colonització.

"Què és el que encara uneix Espanya i Guinea? 
"La realitat lingüística i cultural és el tret més clar que ens uneix a l'Estat espanyol i que hauria de ser suficient per ajudar-nos. La cultura hispana hauria d'unir els dos pobles i fins ara el Govern s'ha mostrat apàtic als nostres problemes. Des que ha cedit el lloc a França és com si per Espanya no existíssim.

"Com definiríeu el president de Guinea, Teodoro Obiang? 
"Crec que l'únic qualificatiu possible per a Obiang és el de sàtrapa, tirà, no és ni tan sols un dictador. Els dictadors imposen i compleixen les lleis, ell no fa ni això. Obiang ha aconseguit que tot el poble tengui por, ha incitat al racisme entre tribus, dels fangs i els bubis, i ha violat tots i cadascun dels drets humans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.