cielo claro
  • Màx: 22.05°
  • Mín: 13.08°
22°

Les crisis internes acosten el PSOE a perdre el poder a alguns pobles

Afronta situacions complicades a Manacor, Alcúdia o Binissalem

La crisi protagonitzada pel PSOE a diferents municipis de l'Illa, tant a nivell d'executiva com de grups municipals, fa pensar que aquesta formació política pot perdre poder a localitats tan importants com Alcúdia, Manacor o Pollença. A Manacor, la destitució fulminant del tinent de batle socialista, Francesc Acuñas, per part del batle, Miquel Riera (ALM-UM), el passat dia 16 d'agost, va encetar un crisi en el pacte de progrés, de conseqüències difícils de preveure. La destitució d'Acuñas provocà que el PSOE passàs a l'oposició i que s'implantàs un govern en minoria compost pel partit del batle i els representants del PSM i de l'AIPC.

La nova situació política generada arran de la destitució del socialista no agradà gens als nacionalistes de Mallorca, l'agrupació que compta amb més regidors (un total de cinc) dins la minoria. Fins i tot, durant uns dies, es plantejà la dimissió de tots els seus membres. No obstant això, els nacionalistes optaren per romandre dins el pacte amb un seguit de condicions que a hores d'ara resten sense desvetllar. Malgrat tot, les demandes del PSM, han provocat malestar dins el partit del batle de Manacor. Ara, el PP es troba a l'expectativa del que passarà.

A Alcúdia, la crisi interna del Partit Socialista avança ràpidament. Les primeres discrepàncies sorgides fa uns anys se suavitzaren amb la inclusió de Pedro González a les llistes de les passades eleccions. Emperò, aquest mateix regidor fou destituït de tots els seus càrrecs a l'Ajuntament a petició del seu propi partit, obrint un nou debat en la formació.

La junta local del PSOE d'Alcúdia va acordar sol·licitar al batle, Miquel Ferrer, d'UM, que governa amb pacte amb els socialistes, el cessament de González després de comprovar que s'havia comès una irregularitat urbanística a una empresa de la seva propietat. Aquesta destitució ha provocat que un grup de militants socialistes hagi promogut una moció de censura per desbancar la seva secretària general, Mercedes Buendía. Quatre dels nou membres de l'executiva han presentat la seva dimissió en els darrers dies, tres d'ells «per discrepàncies amb la secretària general». Julià d'Hèvia, també regidor de l'Ajuntament, igual que Buendía, era candidat a la secretaria general del PSOE local. Hem de recordar que l'actual secretària general va obtenir el suport dels més propers a Pedro González, uns vots que pogueren ser decisius, per la qual cosa la seva destitució ha provocat un nou enfrontament.

El PSOE també ha protagonitzat, a Binissalem, certs esdeveniments que afecten la governabilitat del pacte que manté amb els nacionalistes del PSM. El tema que va fer brotar l'espurna fou la proposta dels nacionalistes, socis de govern del PSOE, de desclassificar els terrenys prevists per a la construcció de la segona fase del polígon industrial, una suggerència que ha obert dos corrents diferenciats dins del PSOE. D'una banda, l'exbatle Salvador Cànoves, que va presentar recentment la seva renúncia, s'ha mostrat partidari, durant els darrers anys, de la desclassificació. No així l'actual batle, el també socialista Miquel Nadal, la qual cosa ha provocat certes tensions amb els socis de govern després que es produís el relleu a la batlia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.