muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

La sequera fa perdre 1.695 milions als cultivadors «a la seca» de Balears

El sector agrícola perdé un 22% de treballadors entre 1995 i el 2000

La sequera d'enguany farà perdre 975 milions de pessetes al cereal balear, als que s'han de sumar 720 milions més estimats pel sector de l'ametlla, segons calculà ahir el secretari general de l'associació agrària Asaja-Balears, Gabriel Company. Company indicà que la manca d'aigua ha generat un descens del 50% de la productivitat en els cultius cerealícoles illencs, passant d'un rendiment per hectàrea de 2.800 kg «en condicions normals», als 1.400 kg produïts enguany.

En aquest sentit, el secretari general de l'associació agrària reiterà la reclamació del sector a la Companyia Nacional d'Assegurances, perquè faci front a aquestes pèrdues «com a única garantia de futur per al sector cerealícola».

Pel que fa a l'altre cultiu tradicional «a la seca», l'ametlla, Company estimà una caiguda de la producció d'entre el 30 i el 40 per cent "8.000 tones respecte de l'any passat" que a un preu de 90 pessetes el kg, es traduiran en unes pèrdues de 720 milions de pessetes pes subsector.

Company considerà, per altra banda, que la línia d'ajudes aprovades enguany per la conselleria d'Agricultura, les quals han de ser sufragades entre l'administració autonòmica i els ajuntaments al 50%, «creen agricultors de primera i de segona classe» i generen una competència deslleial entre el sector ja que, al seu parer, els diferents consistoris no tenen iguals sensibilitats ni les mateixes capacitats de despesa.

Conjuntura del sector  
Gabriel Company es referí a la pèrdua d'ocupació al sector agrari balear que quantificà en el 22% entre els anys 1996 i 2000 (entre treballadors per compte pròpia i els contractats per empreses agràries). Company, per altra banda, indicà que mentre el PIB del sector agrari caigué espectacularment l'any 1999 i s'ha estabilitzat amb lleus ascensos en el 2000 i al primer semestre del 2001 (segons l'estudi de conjuntura de Caeb); la resta dels sectors econòmics manetenen línies ascendents, i augmenten les diferències anualment.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.