L'informe preceptiu sobre la moratòria que ja està redactant el Consell de Mallorca al·legarà invasió de competències de l'Executiu balear a l'hora de programar tant la moratòria como el projecte de reforma de les Directrius d'Ordenació del Territori (DOT). De fet, segons fonts solvents, l'informe del Consell es basarà en el fet que el Govern estava obligat per llei a negociar amb els consells la reforma de les Directrius. Si aquesta negociació no s'ha realitzat, la reforma de les DOT està viciada de bon començament i, en conseqüència, també hi està la moratòria.
En essència, aquest serà l'argument de l'informe del Consell, que s'haurà de registrar abans del pròxim dia 7 a la Conselleria d'Obres Públiques. El Consell es basa en l'article 7 de la Llei d'Ordenació del Territori, sobre redacció de les Directrius.
«La Conselleria competent en la matèria d'ordenació del territori ha d'iniciar el procediment mitjançant la redacció d'una proposta, que s'ha d'elaborar amb la col·laboració dels consells insulars». La Llei d'Ordenació del Territori deixa clar que el Govern no pot presentar ni tan sols un esborrany del text sense que aquest no hagi estat redactat conjuntament amb els consells. Després d'aquesta negociació i d'un complicat tràmit d'informació pública, el Govern sí que queda capacitat per presentar pel seu compte l'avantprojecte de llei.
Aquesta negociació a la qual obliga la Llei d'Ordenació del Territori pot deixar sense efecte la moratòria aprovada pel Govern el passat dia 3 d'aquest mes. L'Executiu té només sis mesos per convèncer Unió Mallorquina. Si en sis mesos no s'ha consensuat ni la reforma de les Directrius d'Ordenació del Territori ni la moratòria, la norma cautelar quedarà sense efecte, ja que no s'haurà ratificat per part dels diputats al Parlament. El president del Govern, després de l'audiència a Marivent amb el rei, anuncià la intenció de negociar ambdós projectes amb UM per aconseguir el seu suport i que els textos s'aprovin en el Parlament.