algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
18°

El Govern Antich delimitarà les àrees inedificables en sòl rústic

La Conselleria d'Agricultura determinarà les zones que quedaran fora d'ús residencial

41974
La nova normativa vol evitar processos d'urbanització rústica com a Andratx.

El Govern balear té plena potestat jurídica per delimitar les àrees d'interès agrari que seran inedificables, fins que el Consell Insular no aprovi el pla territorial. Aquesta actitud és almanco la que defensa l'Executiu autonòmic emparant-se en el text de les noves Directrius d'Ordenació del Territori, i que podria implicar importants dubtes legals. En el document que es presentarà al Parlament es deixa ben clar que les zones d'interès agrari que es converteixen en inedificables almanco per a ús residencial, seran fixades de manera transitòria per la Conselleria d'Agricultura. Segons algunes fonts consultades, aquest article presentava dubtes legals, ja que envaïa les competències del Consell Insular fixades per la Llei d'Ordenació del Territori.

Els serveis jurídics del Govern, per boca de Pablo Rivero, confirmaren ahir que aquesta disposició s'ajusta a la legalitat i, que en tot cas, té un caràcter provisional com a precaució per evitar que es produeixi un efecte especulatiu amb les finques amb vista a la seva possible edificació. Precisament el seu caràcter transitori, i el fet que es reconegui explícitament que els consells les hauran de delimitar de manera definitiva, permet afirmar que no hi ha cap tipus d'ingerència entre les competències de les dues institucions. D'aquesta manera, doncs, amb l'aprovació de les noves directrius quedaria sense vigor la disposició que qualificava d'àrea inedificable la major part del sòl rústic de Mallorca, incloent-hi els termes municipals sencers de 18 municipis.

En tot cas, això no fa tornar enrere el Govern en la seva voluntat d'eliminar a partir d'ara les possibilitats edificatòries a foravila, llevat que aquestes vagin lligades a una activitat agrària o ramadera. El jurista Pablo Rivero insistí que les noves Directrius eliminen de manera automàtica el dret edificatori de les finques rústiques protegides com, serà el cas de les àrees d'interès agrari. Això sí, quant al sòl rústic comú, es manté la possibilitat de construir-hi amb finalitats residencials a partir dels actuals 14.000 metres quadrats.

No queda encara clar quin serà el criteri que adoptarà la Conselleria d'Agricultura per definir de manera transitòria les àrees protegides que després haurà de modificar o confirmar el Consell Insular. De tota manera, el Govern aposta de manera clara perquè els plans territorials de cadascuna de les Illes facin unes delimitacions ambicioses i àmplies de les àrees inedificables, per evitar una oferta de sòl rústic edificable àmplia i que permeti continuar el procés urbanitzador de foravila. Així, es dóna per suposat que les zones de sòl rústic comú, i per tant edificables, haurien de ser residuals i tenir una extensió molt menor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.