muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

L'esquerra fa pinya amb el PSM i exigeix oficialitzar el català a la UE

PSIB, EU i EV fan mamballetes a la probable demanda contra l'Estat

Els socis de govern del PSM-ENE al Consolat donaran el seu suport a la proposició no de llei nacionalista que es presentarà el mes que ve al Parlament per instar el Govern espanyol que oficialitzi el català a la Unió Europea (UE). Igualment, han vist amb bons ulls que els nacionalistes d'esquerra tramitin una demanda contra l'Estat espanyol davant el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg per no promoure la llengua catalana a la UE, tal i com es va comprometre el Govern central enguany en firmar la Carta Europea de les Llengües. Així, el principal partit del Govern balear, el PSIB, va expressar el seu total suport a la proposició no de llei nacionalista a través de la seva cap a Mallorca, Francina Armengol.

La dirigent socialista va assegurar que «em sembla encertada i fantàstica aquesta proposició, ja que és just i normal que l'Estat reclami com a seves les llengües diferents al castellà. El que és trist, és que el Govern de José María Aznar no defensi el català a la UE. Fins ara hem votat a favor nombroses propostes per instar el Govern central que permeti que les CA tenguin representants a la Comissió Europea o que encunyi les monedes d'euro en totes les llengües i la veritat és que la resposta ha estat nul·la». Pel que fa a la demanda que tramita el PSM-ENE, Armengol digué que «en principi fem costat a aquesta mesura».

Igualment, el coordinador d'Esquerra Unida (EU) a Mallorca, Miquel Rosselló, va assegurar que «EU és favorable a la defensa a ultrança del català i Izquierda Unida sempre ha estat profundament crítica amb els governs centrals perquè han actuat sempre com si l'espanyol fos l'única llengua de l'Estat. A partir d'aquí, qualsevol iniciativa per defensar el català, tant la proposició, com la demanda, en la que no entram ni en sortim, mereix el nostre suport». Finalment, des d'Els Verds, el seu coordinador a Mallorca, Jordi López va anunciar que «donarem suport tant als ajuntaments com al parlament a la proposta del PSM-ENE, ja que és una resposta a l'onada d'espanyolisme del Govern Aznar i pensam que els processos d'uniformització són sempre negatius».

Sobre la demanda contra l'Estat espanyol, López va fer costat, sobretot, «a la seva intenció política, ja que pot ser que jurídicament no aconsegueixi els efectes que desitjaríem». Pel que fa a Unió Mallorquina (que és fora del Govern, però dins el Pacte de Progrés) no es vol pronunciar, per ara, sobre el tema. Igualment, cal recordar que el PP ha decidit estudiar la viabilitat de l'oficialitat del català abans de pronunciar-se sobre la proposta que el PSM-ENE féu dimarts, ja que té dubtes sobre la seva viabilitat.

Calendari d'accions  

D'aquí a quinze dies, una vegada entrat el setembre, començaran a dur-se a terme les accions previstes pel PSM-ENE per mobilitzar la societat balear en defensa de l'oficialitat del català a la UE. De fet, serà llavors quan es concretarà la demanda contra l'Estat espanyol. Paral·lelament, Joves per la llengua, impulsor civil de la campanya, preveu altres mobilitzacions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.