muy nuboso
  • Màx: 18.7°
  • Mín: 11.39°
17°

A Balears no hi ha coordinació per atendre les víctimes de delictes sexuals

Des d'abril només s'ha fet una reunió, sense acord

Les Balears encara no disposen d'un pla coordinat per atendre les víctimes de delictes sexuals. Malgrat els intents liderats per l'Institut Balear de la Dona i pels metges de Ginecologia de l'Hospital Son Dureta, no s'ha pogut signar un protocol d'obligat compliment que involucri les parts implicades en l'atenció a les afectades per aquestes agressions, és a dir, per cobrir tots els aspectes mèdics, policíacs, judicials i socials. Els facultatius de Son Dureta ja denunciaren a l'abril, tal i com publicà Diari de Balears, que les persones, generalment dones, que han estat violades poden tenir problemes legals, fins i tot d'invalidació de proves judicials, perquè els metges forenses no se desplacen al centre sanitari per reconèixer les víctimes.

Quatre mesos després d'aquesta denúncia, les mostres biològiques d'interès legal encara han de ser traslladades des de l'hospital als jutjats mitjançant un sistema de missatgeria, segons confirmaren els ginecòlegs de Son Dureta. Durant aquest termini a penes s'han produït canvis i la comissió que integra totes les parts només s'ha reunit una vegada. La novetat més important és un document acordat per la junta de jutges, segons el qual els metges forenses només es desplaçaran a Son Dureta en casos «d'especial gravetat» o quan la violació hagi afectat persones menors d'edat.

L'aspecte més conflictiu rau en el trasllat de les mostres i la proposta que es plantejà en la reunió del juny no s'ha pogut materialitzar en un document escrit i rubricat. Des del punt de vista legal, és indispensable que aquestes proves siguin custodiades per forces de seguretat o per representants d'instàncies judicials. L'alternativa és que, durant el dia, un agent del jutjat en funcions de guàrdia es traslladi a Son Dureta per recollir aquest material i, durant la nit, que siguin els agents del Cos Nacional de Policia els que s'encarreguin d'aquesta tasca, per tal de salvaguardar en tot moment la garantia jurídica de les proves pericials.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.