El Govern balear pretén tenir aprovada la modificació de les Directrius d'Ordenació Territorial abans de sis mesos. Aquest és el termini a partir del qual deixaria de tenir validesa legal la moratòria urbanística aprovada el passat dia 3, si la mesura no es tramita com a llei al Parlament. L'Executiu de Francesc Antich vol esquivar la Llei d'Ordenació Territorial, que estableix que l'aprovació definitiva de qualsevol norma cautelar prèvia a les DOT correspon al Parlament, si bé el Consell de Govern té la potestat d'aprovar-la inicialment. Des del Consolat, es deixà ben clar que la moratòria com a tal no s'enviarà al Parlament.
El Govern va confirmar que allò que sí que s'entrarà a la Cambra autonòmica el proper setembre seran les DOT, en què s'inclouen com a llei els continguts i les prescripcions marcades per la moratòria, almanco quant a les quotes de creixement en sòl urbà. El Consolat considera que el debat i aprovació posterior de les DOT suposarà la ratificació legal de les prescripcions marcades en la moratòria. Des de l'Executiu, s'ha reconegut que sis mesos són un termini més que just perquè les DOT siguin aprovades al Parlament, i més encara quan, aparentment, no es disposa de tot el suport polític necessari.
No s'ha d'oblidar que Unió Mallorquina ha manifestat que no veu amb bons ulls ni el sistema de quotes ni noves limitacions de la construcció en sòl rústic. Segons sembla, el Govern no ha cridat a negociar la formació de Maria Antònia Munar, que manté un silenci sepulcral quant al posicionament polític respecte a les directrius i a la moratòria de l'Executiu. El problema, i greu, pot sorgir si les negociacions polítiques no avancen i alenteixen en excés el ritme de tramitació parlamentària de les DOT. Si, passats els sis mesos, la llei no rep el vistiplau del Parlament, la moratòria quedaria sense efecte.
Sampol aposta pel consens
El vicepresident del Govern, Pere Sampol, va afirmar ahir que les
moratòries aprovades per l'Executiu i el Consell són
complementàries i va apel·lar al consens polític dins del Pacte, i
sobretot amb UM, per aturar el creixement de la construcció a les
Illes. Referint-se a les diferències existents amb UM, Sampol
exposà que «uns socis lleials són els que diuen allò que pensen i
parlen clar. Si cada un expressa les seves intencions no té perquè
afectar les relacions dins del Pacte».