algo de nubes
  • Màx: 13.74°
  • Mín: 7.77°
13°

Pacte per destruir Son Banya en dos anys

Cort i el Govern signen un conveni de reallotjament de les 50 famílies que queden al poblat

El batle de Palma, Joan Fageda, i el conseller d'Obres Públiques del Govern balear, Josep Antoni Ferrer, signaren ahir un conveni per reallotjar cinquanta famílies d'ètnia gitana del Patronat Alberg de Son Riera en dos anys: és a dir, la desaparició definitiva del poblat gitano de Son Banya abans de les properes eleccions. Per això es reallotjaran les cinquanta famílies que queden a l'Alberg i que duen més de cinc anys vivint-hi sense cap mena de contacte amb el món de la droga. «Es tracta de famílies que en molts de casos ens han demanat expressament la sortida del poblat», explicà el regidor d'Acció Social de Cort, Antoni Nadal.

El batle de Palma, Joan Fageda, assegurà que «amb aquest conveni es dóna una solució definitiva, l'eradicació, a un problema social, cultural i urbanístic com és Son Banya». El procés de destrucció del poblat gitano costarà un total de sis-cents milions de pessetes en reallotjaments, que seran aportats de manera paritària per l'Ajuntament i pel Govern balear, tot i que encara no s'ha de descartar una aportació del 20% realitzada per part del Ministeri de Foment. Per la seva banda, el conseller Ferrer explicà que «no és normal que a una ciutat puntera com és Palma es mantenguin casos de xabolisme i desestructuració com en el cas de Son Banya» i recordà que les institucions han de treballar per inserir de nou en el món escolar els nins i nines que no van regularment a escola i els joves del poblat.

Davant les possibles dificultats que puguin suscitar els esbucaments dels habitatges, condició sine qua non per al reallotjament, Cort i Obres Públiques ja han iniciat els contactes amb la Delegació del Govern i la policia donarà en tot cas cobertura als operaris que executin aquests treballs. Fins ara els programes de reinserció desenvolupats per part de l'Ajuntament de Palma han aconseguit recol·locar un total de 38 famílies del poblat. «Hi ha casos en què serà molt rápid aconseguir un nou habitatge per a aquestes famílies, però per a la majoria haurem de fer molta de feina», assegura Nadal.

Els terrenys que actualment ocupa l'alberg de Son Riera seran reconvertits en sòl industrial mitjançant un nou PERI d'usos que impulsarà l'Ajuntament palmesà. La propietat del terreny correspon precisament a Cort i al Govern balear i els nous usos permetrien, entre altres possibilitats, ampliar els terrenys de Mercapalma. El conveni també preveu que una vegada reallotjats els serveis socials de l'Ajuntament de Palma els serveis socials continuaran la seva tasca de vigilància i control sobre aquestes famílies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.