algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.91°

L'aire africà du l'onada de calor a Balears

Les temperatures màximes fregaren els 38 graus i s'ha batut el rècord de consum elèctric: 764 megavats

Les bosses d'aire càlid provinents del nord de l'Àfrica han tornat a fer estralls en les temperatures de les Balears i han provocat una nova onada de calor que, si bé no ha superat en cap moment les puntes màximes de calor a les Balears, sí que s'ha perllongat en el temps molt més del que és habitual, mantenint temperatures molt elevades els darrers quatre dies i provocant rècords de consum elèctric.

Anem a pams. El fenomen climàtic, que es repeteix cada any tres o quatre vegades, ha superat aquest cop tot el seu àmbit d'actuació arribant a afectar la península Ibèrica, França i fins i tot les Illes Britàniques, informà ahir el centre meteorològic de les Balears. Tot i això, les temperatures més altes del juliol han estat els 37'6 graus registrats a l'aeroport el dia 31 i els 33'8 graus a Portopí. El dia 30 es va arribar a 37 graus a sa Pobla.

La conseqüència directa d'aquest augment de temperatura, i sobretot de la sensació de xafogor, ha estat un increment de l'ús dels aparells d'aire condicionat. D'aquesta manera, el 31 de juliol, a les 21.26 hores es va marcar el nou rècord de consum d'energia elèctrica a les Balears, ja que es demanaren 764 megavats de potència, i se superà un 3'5% el consum rècord de l'any passat, ja que el rècord del 2000 quedà fixat el 25 d'agost amb 738 megavats de demanda. Allò que resulta preocupant és que en aquests moments estam situats tres punts per sobre de la mitjana nacional i, sobretot, el fet que la demanda a la Comunitat hagi augmentat un 46% els darrers cinc anys.

Malgrat la gran calor que estam patint aquests dies, el mes de juliol ha resultat totalment atípic. Un cap de fibló va afectar el nord de Mallorca a mitjan mes i, a més, s'han registrat nombroses precipitacions i dies «frescs» per l'època de l'any, i cal destacar el fet que els dies 15, 16 i 19 es varen recollir 31 litres a Pollença, 114 a Formentera i 74 a Eivissa i 15'8 a Lluc, respectivament. Així i tot, el mes de juliol les temperatures han estat entre mig punt i un punt més altes del que sol ser habitual. «Encara que hi ha hagut dies més frescs del que era previsible, els nombrosos dies de molta de calor han fet augmentar la mitjana, per convertir el juliol en un mes irregular i més calorós d'allò que sol ser normal».

Les prediccions meteorològiques assenyalen que a partir d'avui l'onada de calor pot començar a remetre i que les temperatures es poden començar a estabilitzar i, fins i tot, iniciar el seu descens de manera molt lleugera als municipis situats al sud de Mallorca; tendència que es confirmarà els propers dies de manera generalitzada a tot l'Arxipèlag. Es calcula que les temperatures a Palma se situaran al voltant de 30 graus, sempre a l'ombra. S'ha de tenir en compte que el migdia d'ahir, en alguns punts de la ciutat, es varen superar els 44 graus al sol, una temperatura extremament elevada.

Terra  
Un dels majors riscs prevists pels meteoròlegs és que els propers dies pugui ploure. La massa d'aire càlid està desplaçant, a més, molta de pols en suspensió i provoca així un ambient molt brut i, si arriba a ploure, aquest líquid caurà en forma de fang. Per tant, val més que la pluja no arribi fins que vents d'altres components no hagin netejat l'atmosfera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.