El 20% de la població illenca pot sofrir al llarg de la seva vida una malaltia mental i l'1 per cent pateix malalties greus i persistents, com ara psicosi o esquizofrènia, segons informà ahir Rafael de la Rosa, president del comitè tècnic de Salut Mental. La consellera de Sanitat, Aina Salom, juntament amb De la Rosa i els responsables de Serbasa i Gesma, Juli Fuster, Josep Maria Carbonero i Fernando Toll-Messia, presentà ahir el pla de salut mental de les Balears, que suposarà la reforma d'aquesta atenció sanitària i requerirà una inversió de 4.500 milions de pessetes, 1.500 en obres d'infraestructura i 3.000 per al seu funcionament.
D'acord amb aquest planejament, l'Hospital Psiquiàtric desapareixerà per convertir-se en Àrea de Salut Mental, «sense placa i sense tàpies», avançà el responsable del complex hospitalari de Mallorca, Josep Maria Carbonero. Aquest canvi obeeix a la implantació d'una assistència als malalts de tipus ambulatori, per mantenir-los en el seu entorn, a més d'hospitalitzar-los en els centres generals, com ara el futur Palma II, Manacor i Inca, tal com preveuen les lleis estatal i autonòmica. A més, el Psiquiàtric és «una institució obsoleta i injustificada» que té instal·lacions defectuoses, com ara l'àrea de crònics.
Actualment, l'Hospital Psiquiàtric atén 75 persones de més de 65 anys que han envellit dins el centre, 25 discapacitats mentals i 80 malalts mentals que tenen menys de 65 anys. Els responsables sanitaris autonòmics varen destacar l'ampli consens aconseguit entre totes les institucions implicades (Govern, consells insulars, Insalud, associacions) i els treballadors del centre, i varen apuntar que la culminació del pla de salut mental anirà plegada a l'assumpció de les competències de Sanitat, previstes per a aquesta mateixa legislatura.
Quant a les actuacions concretes, una vegada inaugurada la nova cuina del Psiquiàtric, s'inicien amb l'externalització de la unitat infantil i juvenil, tal com recomanà el Defensor del Poble, que se situarà al Casal Ernest Lluc, el que ha significat un augment de la qualitat i dignificació de l'atenció per al malalt i la seva família.