Pollença proposa al Govern comprar Fartàritx amb els doblers de l'ecotaxa

L'Ajuntament sospesa també la possibilitat de fer una subscribció popular

TW
0

L'Ajuntament de Pollença vol que el Govern de les Illes Balears comenci a adquirir finques a la serra de Tramuntana com va fer a les muntanyes d'Artà. És per això mateix que el regidor de Medi Ambient d'aquest Consistori, Biel Cerdà (PSM), ja ha proposat al director general de Biodiversitat, Josep Manuel Gómez, la compra de la finca de Fartàritx d'en Roig. Des de l'àrea de Medi Ambient consideren que l'Executiu balear podria adquirir aquesta finca amb els ingressos procedents de l'aplicació de l'ecotaxa.

Una de les altres possibilitats que estan sospesant és promoure una campanya de subscripció popular, «perquè tots els amants de la natura i la gent del poble en general pugui participar-hi fent una donació anònima. També estaria bé que s'hi involucrassin associacions veïnals, comerciants i empresaris. L'Ajuntament canalitzaria les tasques», assenyalà. El regidor de Medi Ambient conta que, un cop adquirida la finca, intentarien desenvolupar programes europeus Life-natura per estudiar la flora i la fauna de l'entorn. Però també perquè «si es treballa amb aquests programes europeus et donen subvencions per adquirir les cases de devora».

Aquesta finca, que ocupa una superfície de 715.409 metres quadrats, es troba situada entre Fartàritx Gran, Lassarell, la Mola, els Rafals i Fartàritx d'en Vila. I precisament té la peculiaritat que les cases de Fartàritx d'en Roig formen un sol nucli amb les de la finca veïna, amb Fartàritx Gran. De fet, les cases només estan separades entre si per una paret amb una columna encastada. Ambdues es troben situades a la Cuculla de Fartàritx, al vessant nord-est.

Les cases constitueixen un conjunt arquitectònic auster, rústic, i disposen a més d'una tafona. Part d'aquestes edificacions, emperò, es troben en runes; les altres es mantenen dretes. La idea del Consistori seria restaurar-les per poder-les fer servir d'escola de natura, també d'alberg, i entrar així dins la xarxa de la pedra en sec del Consell de Mallorca, perquè a Fartàritx d'en Roig només s'hi pot accedir a peu, a través d'un caminoi estret de muntanya.