El Consell de Ministres va aprovar ahir la creació de la Fundació que s'encarregarà de gestionar l'hospital Son Llàtzer, girant l'esquena així als sindicats i al Govern que havien reclamat fins ara que es mantingués la fórmula del consorci, pactada inicialment. De fet, els sindicats s'havien mobilitzat les darreres setmanes amb l'esperança de fer tornar enrere l'Estat en la seva intenció inicial. Els sindicats mantenen que una fundació no afavoreix per res l'usuari que fins i tot ha de suportar llistes d'espera més llargues a la d'altres hospitals.
El punt de conflicte més fort, emperò, es trobava en la recol·locació del personal excedent dels hospitals del Govern al qual s'ha assegurat un lloc de treball a Son Llàtzer. Malgrat això, resta pendent encara la situació laboral dels professionals, que amb una fundació haurien d'estar contractats com a personal laboral i amb noves condicions contractuals. En contra d'aquests arguments des del Govern central s'indicà que les fundacions permeten «dotar de major capacitat i autonomia els centres sanitaris, mantenint íntegrament el seu caràcter públic». Així, es diu que es preserven els principis d'«universalitat, equitat i solidaritat».
A més, des del Ministeri de Sanitat s'assegura que «la nova Fundació dotarà amb una estructura organitzativa flexible orientada a les necessitats dels ciutadans i amb una major implicació dels professionals». Coincidint amb l'anunci de la nova Fundació, el Govern balear expressà de nou la seva oposició a aquest model de gestió recordant que hi havia acordat un sistema de consorci, però es lamentà no poder fer-hi res en escapar a les seves competències.
Des del Govern, a més, es va indicar que quan es rebin les transferències sanitàries es disposaran d'hospitals gestionats amb sistemes molts dispars i després s'haurà de redissenyar un nou sistema. A més, Esquerra Unida es va sumar a les crítiques exigint a la consellera de Sanitat «més rotunditat» en la defensa d'una gestió pública de l'hospital.