cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Membres del Pacte de Progrés creuen «legítim» reprovar el discurs del rei

El Parlament català debat avui aquesta moció d'ERC, amb suport matisat de CiU

El Parlament català debat avui una moció "signada pel grup d'Esquerra Republicana" en què «reprova les declaracions del cap d'Estat, la ministra de Cultura i el director de l'Institut Cervantes, per negar que mai no hagi existit cap persecució política de la llengua catalana, ni que el castellà hagi estat imposat». La moció compta en principi amb el suport del grup majoritari, Convergència i Unió, que això no obstant, es veu incòmode en haver de censurar aliats polítics i la Corona de l'Estat; en conseqüència, cerca una esmena transaccional a aquest redactat, suprimint-hi les al·lusions directes.

A les Illes Balears, els partits polítics del Pacte mostren una posició molt semblant envers aquesta iniciativa: tots accepten la falsedat dels discursos que originaren la moció i possiblement «legítima» la iniciativa d'ERC. Així, el coordinador d'Esquerra Unida, Eberhard Grosske, explicà que «em sembla una moció molt raonable» envers «una manipulació històrica amb una intenció política» que «mai no s'ha seguit res de bo».

Grosske precisà, això no obstant, que parlava sobre el contingut polític de la moció, no sobre el seu articulat. El secretari general del PSM, Mateu Morro, asseverà que «dins un sistema democràtic, hauria de ser perfectament possible opinar» sense cap casta de «tabú»; però considerà aquest fet com a «formal»; allò preocupant és «la ideologia dominant a les esferes en les quals es va escriure aquell discurs».

Des del Partit Socialista, Francina Armengol explicava que «me sembla perfecte rebutjar les declaracions de la ministra» que han suposat «un insult per al nostre poble»; a títol personal, afegí que «les declaracions del rei foren tan desafortunades com les de la ministra» i, de manera conseqüent, mereixen igualment la reprovació. Com és sabut, Unió Mallorquina considerà «desafortunades» les paraules del rei.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.