cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Els socialistes proposen al Congrés l'adhesió a la Lletra de Convit

La diputada Riera denuncia la involució lingüística que aplica el PP des de Madrid

El grup del PSOE al Congrés dels diputats ha presentat una proposició no de llei instant el Govern central a adherir-se a la commemoració del centenari de la Lletra de Convit i també a rendir un homenatge a la figura d'Antoni Maria Alcover. La proposta, que ha estat presentada a Madrid per la diputada socialista Teresa Riera, recorda que el proper tres de juliol, festivitat de Ramon Llull, es compleix el primer centenari de la Lletra de Convit, document elaborat per mossèn Alcover per convidar els ciutadans dels territoris de parla catalana a participar en l'elaboració del Diccionari General de la Llengua Catalana. Aquest fet va donar lloc a un dels més importants moviments a favor de la llengua i la cultura catalanes del segle XX.

El document posa de manifest que ara un conjunt d'importants institucions i entitats culturals han impulsat una nova lletra de convit per mobilitzar ciutadans i institucions a favor de la llengua. La diputada Teresa Riera ha aprofitat l'avinentesa per demanar el vot favorable del Partit Popular, recordant que en iniciatives lingüístiques similars els conservadors han mantingut actituds contradictòries en votacions institucionals. Riera considera la proposta molt important, tot tenint en compte que «des del PSOE creiem en un estat pluricultural i plurilingüístic».

La diputada socialista ha destacat «el pes d'aquestes iniciatives sobretot després de la clara involució cultural que s'aplica des del Govern central amb un fort impuls del nacionalisme espanyol». Teresa Riera afirma que «el Partit Popular no té gens clar el reconeixement del fet pluricultural, sobretot d'ençà que tenen majoria absoluta i no necessiten nacionalistes catalans i bascs per governar». Els socialistes creuen fonamental aprovar la segona lletra de convit no només pel fet de reconèixer la tasca de mossèn Alcover, sinó també per millorar la situació de les llengües minoritàries i «aconseguir com a mínim que no es torni enrere després de tot el que hem avançat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.