cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

El Govern projecta construir una gran planta de combustible ecològic

Permetrà la comercialització del «biodiesel», que combina gasoil amb olis reciclats

42634
L'objectiu és acabar amb la realitat actual del monopoli de les petrolieres.

El Govern està realitzant un estudi de viabilitat per tal de construir una planta de biodièsel a Mallorca. Els dubtes de l'executiu se centren actualment en la forma en què es grava el nou combustible i ja s'han dirigit per escrit a institucions europees i a l'agència tributària per conèixer la imposició fiscal d'aquesta benzina oleica. Actualment existeix una normativa europea que eximeix de l'impost d'hidrocarburs a aquests tipus de combustible i, de fet, a països com França o Àustria ja s'estan aplicant. A Espanya, per contra, no s'ha aplicat aquesta exempció a l'espera del resultat del recurs interposat per la petroliera BP al respecte.

Arran d'aquesta incertesa fiscal, el Govern encara no ha concedit concessions a cap de les dues empreses que s'han oferit per a la construcció de la planta energètica. En concret, els qüestionamnets del Govern es centren a saber com gravar el producte final, tenint en compte que s'usaria com additiu al dièsel tradicional en una proporció del 10 al 30 per cent segons els casos. Es demana també si aquesta benzina estarà exempta de pagar l'IVA perquè es considera que ja s'ha pagat en el seu primer tractament; o bé si se li ha d'aplicar un 7% com a subproducte.

En qualsevol cas, fonts consultades per Diari de Balears asseguraren l'existència d'una clara voluntat política de l'Executiu de dur a terme el projecte i recalcaren entre els objectius principals, a part de l'ecològic, les seves implicacions econòmiques. Les mateixes fonts indicaren que amb aquest sistema s'augmentaria l'oferta de combustible, es baixarien preus i es milloraria en competitivitat. Fomentaria també la reutilització de sòl i el reciclatge de residus oleics. Aquesta iniciativa s'inclourà en les actuacions de l'Executiu en oferir benzina més barata especialment pel que fa al combustible industrial.

El biodièsel, també denominat biogasoli, constitueix un grup de biocarburants que s'obtenen a partir d'olis vegetals com la soja, la colza o el girasol (dos dels principals cultius d'oleaginosos de la Unió Europea). Després del seu tractament químic es poden mesclar en qualsevol proporció amb gasoil i utilitzar-se en els vehicles convencionals amb motor dièsel sense necessitat d'introduir modificacions en el disseny bàsic del motor. No obstant això, quan s'utilitzen mescles de biodièsel amb proporcions superiors al 5%, s'han de reemplaçar els conductes de goma del circuit de combustible per altres de metàlics per evitar l'erosió dels plàstics.

Avantatges

Al marge dels aspectes més econòmics com l'expansió de l'oferta i la reducció de preus, els tècnics situen com a principals virtuts d'aquest combustible, la disminució d'entre un 25% i un 80% de les emissions de CO2, respecte de les produïdes pels combustibles derivats del petroli; constituint un element important davant els gasos hivernacle generats pel transport. Un altre dels avantatges d'aquest sistema és l'alternativa que dóna a l'ús del sòl agrícola.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.