El conseller d'Educació, Damià Pons, va enviar ahir una carta de resposta al batle de Palma, Joan Fageda, proposant-li una reunió urgent de la Comissió Mixta d'Educació per al pròxim dia 24 de maig, dijous de la setmana que ve, per tractar de resoldre el conflicte entre ambdues institucions. El batle de Palma havia demanat a través de la carta al conseller d'Educació la creació d'una comissió mixta i de seguiment «que arribi a consensuar tota la problemàtica educativa del municipi», que realitzi un estudi de la demanda escolar, de l'oferta educativa i de la població escolar i que «en definitiva suposi la creació d'un mapa escolar de Palma, que contempli el pla globlal d'inversions i d'infraestructures tenint en compte tots els trams educatius obligatoris i no obligatoris».
A més, el batle assegurava que «l'obligació de cessió de solars per a la construcció de centres públics afecta únicament els necessaris per a l'educació obligatòria». Finalment, Pons oferí «seny» al batle. En aquesta carta va respondre ahir Pons que «no aporta res de nou, ja que és el mateixa posicionament que va manifestar l'Ajuntament en un ple fa uns mesos» i que, de fet, «existeix una comissió ja formada fa devers un any».
Segons el conseller, «allò que és necessari és que l'actitud mental i política dels que formen aquesta comissió canviï i que l'Ajuntament, en lloc de demanar el consens, el practiqui amb fets i amb actituds, no amb paraules. Perquè practiquin aquest consens els oferesc una reunió de la Comissió dia 24 d'aquest mes a les cinc del capvespre, i no tindrem tan sols comportaments formals, sinó també formalistes, amb actes i tot, per fer cantar els papers quan faci falta». El conseller es va mostrar ahir preocupat pel canvi d'empadronament de milers de ciutadans de Palma els dies anteriors a la preinscripció d'alumnes als centres, però hi va llevar ferro dient que «el vertader problema és la manca de solars per construir centres educatius».
Segons Damià Pons, «a principi de legislatura teníem previst iniciar la construcció de vint-i-cinc instituts i ampliar amb 130 aules els ja construïts, a tot Balears». «Ara, a Palma, la proposta inicial és construir dos instituts. Un a la zona de Son Ferriol-Can Pastilla, no gaire gros, d'entre 500 i 600 places, i un altre a la zona centre que vendria a complementar el Joan Alcover, per dividir-los per cursos, amb unes 400 places». Les gairebé 600 places del primer i les quasi 400 del segon farien les 1.000 places que manquen a Palma.